Jmenování keňské vlády se odkládá

Nairobi - Strany vládní koalice v Keni se zatím nedohodly na rozdělení ministerských křesel, proto se jmenování nového kabinetu oddaluje. Noví ministři měli být uvedeni do funkce už dnes v poledne. Budoucí premiér Raila Odinga a prezident Mwai Kibaki budou dnes znovu jednali, opozice další průtahy nechce.

"Dnes jsme dlouze jednali o vytvoření koaliční vlády. V tomto směru byl
učiněn významný pokrok," prohlásili dnes Budoucí premiér Raila Odinga a prezident Mwai Kibaki, dohoda by tak prý mohla být uzavřena v pondělí.

Vznik koaliční vlády by měl přispět k ukončení povolební krize, při níž zahynulo nejméně 1500 obyvatel této východoafrické země a nejméně 300.000 jich muselo opustit své domovy. Násilnosti většinou etnického charakteru vypukly po prosincových kontroverzních volbách, jejichž vítězem se vyhlásil dosavadní prezident Kibaki. Opoziční Pomerančové demokratické hnutí (ODM) i mezinárodní pozorovatelé označili volby za neregulérní. ODM požadovalo jejich opakování, což vláda odmítla.
 
Mezinárodní společenství pak obě strany dovedlo k jednacímu stolu, jejichž výsledkem mělo být ukončení násilí a společná vláda. Násilnosti jsou však stále ještě sporadicky hlášeny.