Jinak v Izraeli, jinak na Západě. LGBT aktivisté se kvůli válce v Gaze neshodnou

Události: Jeruzalémem prošel průvod Pride (zdroj: ČT24)

Izraelskou metropolí Jeruzalémem prošel průvod Pride. Kvůli trvající válce v Gaze se ovšem letos konala akce ve skromnějším formátu. Účastníci si připomínali také oběti války z řad sexuálních menšin. Židovský stát je v regionu unikátním místem z hlediska společenské tolerance homosexuality. I tak – paradoxně – západní LGBT aktivisté často vystupují vůči Izraeli kriticky a otevřeně podporují palestinskou státnost.

Mezi duhovými vlajkami na průvodu je častěji patrná jedna barva – žlutá. Stuhy s tímto zbarvením mají symbolizovat podporu rukojmích. Četné jsou i žluté pásky, které dokreslují bezpečnostní opatření v okolí. „Policejní přítomnost tu každý rok bývá opravdu masivní, ale letos ještě víc,“ popisuje jedna z místních aktivistek Arbel.

V předchozích letech byla tato akce navíc předmětem kulturních válek mezi liberály a konzervativci. Letos však v oblasti probíhá válka reálná.

Major Sagi Golan měl mít 20. října 2023 svatbu s přítelem. Třináct dní před ní ale dobrovolně odjel ke své jednotce a zapojil se do obrany kibucu Beeri před teroristy. „Odjel na frontu a byl zabit. Ale předtím ještě zachránil místní rodiny, zhruba dvacet až třicet rodin,“ uvedl Juval, Golanův spolubojovník.

K pietnímu stánku dorazil i partner padlého vojáka, aby pozdravil jeho přátele z vojenské jednotky.

Centrem sexuálních menšin v Izraeli ovšem není Jeruzalém, nýbrž Tel Aviv. Podle místních jde dokonce o součást identity tohoto přímořského velkoměsta. Za přítelem se tam přistěhoval třicátník Ota, který pochází z Moravy.

„Zamiloval jsem se do Izraelce, takže volba tam byla jasná. A taky protože Tel Aviv je vyloženě liberální město, kde se člověk vůbec nemusí schovávat,“ poznamenal Čech žijící v Izraeli.

Odlišné postoje západních aktivistů

Válka s Hamásem ale vyvolala paradoxní jev – západní aktivisté LGBT často podporují Palestince. Podle Oty jsou tito lidé „naprosto zaslepení“. „Oni nevidí to, že v Palestině by vůbec nebyli přijati,“ říká.

Podle aktivistky Arbel je v těchto postojích patrné i nepochopení. „Oni vůbec netuší, co se děje s LGBT lidmi v Gaze. V našem centru máme několik palestinských klientů, kteří museli utéct před svými rodiči, kteří je chtěli zabít,“ popisuje.

Izraelští aktivisté LGBT tak musí bojovat hned na několika frontách. Na té domácí proti místním konzervativcům, na zahraniční proti propalestinské radikální levici. A na regionální v Gaze.