Izrael a Turecko obnoví diplomatické vztahy

Izrael a Turecko se rozhodly plně obnovit diplomatické vztahy, včetně vzájemného vyslání velvyslanců, informovala kancelář úřadujícího izraelského premiéra a ministra zahraničí Jaira Lapida. Ankara potvrdila, že jmenuje nového velvyslance v Izraeli.

„Povýšení vztahů přispěje k prohloubení vazeb mezi oběma národy, k rozšíření hospodářských, obchodních a kulturních vazeb a k posílení regionální stability,“ píše se v prohlášení, které kancelář izraelského premiéra vydala po telefonátu mezi Lapidem a tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

„Bylo rozhodnuto opět povýšit úroveň vztahů mezi oběma zeměmi na úroveň plných diplomatických styků a vrátit velvyslance a generální konzuly obou zemí,“ stojí dále v prohlášení.

„Jmenování velvyslanců bylo jedním z kroků k normalizaci vztahů. Takový pozitivní krok přišel ze strany Izraele jako výsledek těchto snah a jako Turecko jsme se také rozhodli jmenovat velvyslance v Izraeli, do Tel Avivu,“ prohlásil také ve středu turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu na tiskové konferenci v Ankaře. „Zahajujeme proces, který určí, kdo bude jmenován,“ dodal.

Pět let chladu

Turecko v roce 2018 nařídilo svému velvyslanci, aby se vrátil do vlasti poté, co izraelské síly zastřelily více než šedesát Palestinců při protestech v Pásmu Gazy proti otevření americké ambasády v Jeruzalémě. Velvyslance z Turecka stáhl i Izrael a od té doby země nové velvyslance nejmenovaly.

Ke zlepšení vztahů přispěla březnová cesta izraelského prezidenta Jicchaka Herzoga do Turecka i následné vzájemné návštěvy ministrů zahraničí obou zemí. Oznámení o obnovení diplomatických vztahů mezi zeměmi přichází dva roky poté, co Izrael normalizoval vztahy s Bahrajnem, Spojenými arabskými emiráty a Marokem.