Francouzští farmáři zablokovali dálniční spojení se Španělskem a Belgií. Vláda jim slíbila ústupky

Francouzští zemědělci zablokovali hlavní silnici spojující Francii se Španělskem a demonstrovali na hranicích. S kolonou traktorů přijeli i na jednu z hlavních dálnic spojujících Paříž s městem Lille a s Belgií. V rámci celonárodních protestů proti nízkým cenám potravin a nadměrné byrokracii tak působili dlouhé dopravní zácpy, informovala agentura Reuters. Francouzská vláda v reakci na protesty oznámila, že upustí od snížení daňových úlev na naftu pro zemědělské účely.

Odbory vyzvaly k blokádám silnic v Paříži a okolí, aby zvýšily tlak na vládu premiéra Gabriela Attala, kterou farmáři obviňují, že pro ně nedělá dost. „Půjdeme přímo do Paříže, abychom zdůraznili náš hněv, naše stížnosti,“ řekl farmář Matteo Legrand.

Podle plánu, který viděla agentura Reuters, plánuje pařížská regionální pobočka odborového svazu zemědělců FNSEA postavit 11 zátarasů na hlavních trasách v okolí Paříže, včetně dálnic A6, A10 a A13. Francouzští zemědělci blokovali i francouzsko-španělské hranice. Protesty ovlivňují dopravu, která směřuje do Francie po španělské dálnici AP-7, která vede po pobřeží Středozemního moře. Denně tímto směrem projede asi 20 tisíc španělských kamionů.

Španělská národní federace dopravních sdružení Fenadismer uvedla, že některé španělské kamiony byly na hranicích vystaveny útokům. Španělský ministr zemědělství takové činy odsoudil. Organizace Fenadismer zveřejnila záběry, na nichž je podle ní španělský řidič kamionu nucen vyprázdnit z nádrže 20 tisíc litrů vína, a obvinila francouzské protestující z vandalismu a ničení zboží.

V pátek protestující zapálili budovu pojišťovny francouzských zemědělců Mutualite Sociale Agricole (MSA) ve městě Narbonne, které leží nedaleko francouzsko-španělské hranice, uvedl podle agentury Reuters místní šéf MSA.

Francouzská vláda zemědělcům ustupuje

V pátek odpoledne premiér Attal oznámil, že vláda upustí od plánů na snížení daňových úlev na naftu pro zemědělské účely. Při projevu na farmě na balíku sena řekl, že „zemědělství dáme přednost před vším ostatním“.

Ministři financí a zemědělství, kteří se po dvou týdnech protestů snažili zmírnit napětí, dříve během pátku jednali s představiteli potravinářského průmyslu o spravedlivých cenách produktů – „prioritě číslo jedna“ pro zemědělce, kteří tvrdí, že trpí snahou vlády snížit spotřebitelské ceny.

„Ústřední otázkou jsou příjmy zemědělců,“ řekl po jednání ministr financí Bruno Le Maire a dodal, že vláda „zdvojnásobí“ své úsilí v prosazování zákona, jehož cílem je zaručit zemědělcům spravedlivé ceny.

Načítání...

Le Maire několik měsíců vyvíjel tlak na potravinářské giganty, jako jsou Carrefour a Danone, aby po fázi vysoké inflace snížily své ceny, čímž si vysloužil hněv zemědělců. V pátek však slíbil, že bude vůči potravinářským gigantům a supermarketům „nelítostný“, aby pomohl zajistit zemědělským producentům odpovídající finanční kompenzace.

Mnozí zemědělci ve Francii, která je největším zemědělským producentem v Evropské unii, tvrdí, že čelí rostoucímu tlaku ze strany maloobchodníků na snižování cen, což ohrožuje jejich živobytí. Zemědělské odbory si stěžují také na vládní daň na pohonné hmoty pro traktory, levný dovoz potravin ze zahraničí, nedostatečný přístup k vodě, nadměrnou byrokracii a ekologická pravidla.

Události: Protesty německých zemědělců (zdroj: ČT24)

Protesty zemědělců v Německu

V rámci protestů německých zemědělců zamířilo do centra Berlína dvě stě traktorů. „Dneska je velmi, velmi obtížné uživit se v Německu jako zemědělec,“ postěžoval si Dirk Peters, který vlastní farmu v Braniborsku.

Politici podle něj na zemědělce neberou ohled. Ve skladu mu leží přes tisíc tun pšenice, kterou prodává pod výrobní cenou. Od loňského září, kdy Evropská unie zrušila cla na dovozy z Ukrajiny, cena obilí klesla a klesá dál. „Opravdu mám strach, že naše obilí po příští sklizni nebudeme moci prodat za cenu, která by pokryla naše náklady,“ dodal Peters.

Němečtí zemědělci protestují od konce roku 2023, kdy vláda oznámila škrty. Desítky traktorů se do Berlína vypravily i v pátek. Také farma Dirka Peterse poslala do metropole své stroje. Německá vláda ustoupila a nebude od zemědělců vybírat daň z motorových vozidel, jak původně plánovala.

„Spolková vláda už žádné další ústupky zemědělcům dělat nechce. Na začátku února se bude v Bundestagu hlasovat o novém státním rozpočtu. Ten vládní škrty definitivně potvrdí,“ řekl zpravodaj ČT Pavel Polák. S většími protesty se podle něj chtějí zemědělci ozvat na podzim, až se bude sestavovat rozpočet na rok 2025.