Fico je u moci den, slova o sbližování s Ruskem jsou předčasná, míní slovenská velvyslankyně Brocková

Interview ČT24: Ingrid Brocková (26. 10. 2023) (zdroj: ČT24)

Nový slovenský premiér Robert Fico odjížděl na summit EU s tvrzením, že nekývne na sankce proti Rusku, dokud nebude mít analýzu, jaké mohou mít dopady na Slovensko. Na to reagoval místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL), že se Bratislava vydává na trajektorii směrem k Rusku. „To je vážné konstatování vzhledem k tomu, že slovenská vláda je u moci jen 24 hodin,“ prohlásila slovenská velvyslankyně v Česku Ingrid Brocková v Interview ČT24. Ukotvení v EU a Severoatlantické alianci je pro novou vládu podle ní nezpochybnitelné. „Buďme korektní a počkejme si,“ vyzvala velvyslankyně.

„Vztahy mezi našimi zeměmi jsou unikátní, všichni říkáme, že jsou nadstandardní. Věřím, že to tak bude i nadále,“ poznamenala. „Každý den vnímám robustnost českých a slovenských vztahů. Myslím, že žádní politici by s tím neměli hazardovat,“ upozornila s tím, že to nelze brát jako samozřejmost. Za svou hlavní misi považuje vztahy kultivovat a dávat jim obsah.

Velvyslankyně také věří, že nový slovenský premiér Robert Fico pojede na svou první zahraniční cestu právě do Prahy. Podle ní má zájem na plnohodnotné bilaterální návštěvě v Praze.

Zbraně pro Ukrajinu

Fico se na okraj summitu Evropské unie v Bruselu setká s českým protějškem Petrem Fialou (ODS), kde by se dle Brockové možná mohli na návštěvě dohodnout. Jak jejich setkání bude probíhat a zda nebude například vzhledem k výrokům Fica o podpoře Ruskem napadené Ukrajiny „mrazivé“, si Brocková nyní netroufá říci. Jednotlivé země a lidé mají podle ní různé názory, což je přirozené.

„Názory jsme měli různé tradičně i v rámci V4. (…) Důležitý je dialog. Potvrdit tradici a vést komunikaci o tématech, která jsou pro nás společná nebo která nás trápí. Myslím, že výzvy máme podobné,“ okomentovala.

Podle velvyslankyně Slovensko od začátku plnohodnotné ruské invaze potvrzovalo svou snahu pomoci Ukrajině. „Bylo to celospolečenské úsilí, forma pomoci byla různá. (…) Myslím, že i nadále, co se týče evropské perspektivy Ukrajiny, v tom úsilí budeme pokračovat a budeme silným advokátem procesu,“ míní.

Podle Brockové je možné, že Ficova vláda povolí zbrojní dodávky na Ukrajinu alespoň přes soukromý sektor. „Velké množství firem, které vyrábějí vojenský materiál, je v soukromých rukou. Je dost možné, že taková pomoc bude dále realizovaná,“ míní. „Nechci o tom ale spekulovat, počkejme si na závěry evropského summitu a k čemu se Slovensko přihlásí,“ upozornila.

Sankce proti Rusku

Fico odjížděl na summit také s tvrzením, že nezvedne ruku pro žádné další sankce vůči Rusku, pokud nebude mít nějakou analýzu, která by potvrdila, že nebudou mít negativní dopady na Slovensko.

„Sankce mají dopad nejen na Rusko, (…) ale také na jednotlivé členské státy EU. Ten je v jednotlivých zemích rozdílný, proto jsou pro některé členské státy v balících i výjimky, které jsou třeba na tři roky,“ popsala. „Myslím, že se žádá poctivá diskuze v rámci EU o efektivitě sankcí. Korektní diskuze by měla být i o tom, jak nastavit kompenzační mechanismy nebo výjimky zemím, které jsou velmi zranitelné,“ soudí. V některých oblastech je podle ní zranitelné i Slovensko.

Na Ficův výrok o sankcích reagoval mimo jiné místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) ve svém příspěvku na sociální síti X. Napsal: „V přímém přenosu sledujeme příběh přeměny demokratické země, která se pod vedením Fica vydává na trajektorii směrem k Rusku“.

To je podle Brockové vážné konstatování vzhledem k tomu, že slovenská vláda je u moci jen 24 hodin a Fico zrovna odletěl na summit do Bruselu, což on sám považuje za velmi důležité. „To, co bylo komunikováno velmi jasně, je, že ukotvení v Evropské unii a NATO je nezpochybnitelné – to je základní premisa, ze které je třeba vycházet,“ zdůraznila. „Buďme korektní a počkejme si,“ vyzvala velvyslankyně.