Netanjahuův dům se stal terčem dronu z Libanonu

Dům izraelského premiéra Benjamina Netanjahua ve městě Caesarea, které leží severně od Tel Avivu, se v sobotu ráno stal terčem dronového útoku. „Kancelář premiéra potvrdila, že jeden z dronů zasáhl rezidenci premiéra. Na místě ovšem Netanjahu ani jeho manželka nebyli, úder nikoho nezranil,“ uvedl zpravodaj Václav Černohorský. Izraelská armáda po poledni uvedla, že Hizballáh na izraelské území vypálil od půlnoci 180 střel. Většinu raket i dronů zachytila izraelská protivzdušná obrana.

Libanonská agentura NNA už dříve v sobotu s odvoláním na katarskou televizi al-Džazíra napsala, že dron Netanjahuovu rezidenci zasáhl. Libanonské hnutí Hizballáh se nezmínilo o tom, že by cílilo na premiérův dům.

Kolem poledne místního času se na sociálních sítích objevilo video, na němž Netanjahu v hebrejštině i v angličtině říká, že ho „nic nezastraší“ a že Izrael bude pokračovat ve válce proti Íránem podporovaným hnutím a milicím v regionu a vyhraje ji. Deník Ha'arec k tomu napsal, že není jasné, kdy byla tato videa natočena.

Server al-Džazíra píše, že izraelská armáda oblast uzavřela. Před nárazem a výbuchem dronu v Cesareji nezněly žádné varovné sirény. Na záběrech zveřejněných na sociálních sítích se zdálo, že ve vzduchu jsou vidět útočné vrtulníky, které zřejmě lovily dron dále na sever, píše Times of Israel (ToI).

„Slyšeli jsme nad námi vrtulníky a měli jsme pocit, že došlo k nějakému incidentu, ale nebyly slyšet žádné sirény, takže jsme se příliš nebáli,“ řekl jeden z obyvatel Cesareje podle Tol izraelské televizi Channel 12. „Pak se ale najednou ozval velký výbuch a nám nebylo jasné, jestli to bylo od zásahu, nebo od dopadu dronu, ale bylo jasné, že to byl skutečný incident bez předchozího varování.“

Caesarea leží mezi Tel Avivem a Haifou. Varovné sirény se v sobotu rozezněly i na severním předměstí Tel Avivu, kde se nachází vojenská základna Glilot, na níž je centrála izraelské rozvědky Mosad a ústředí vojenské zpravodajské jednotky 8200. Izraelská armáda ale podle ToI vyloučila, že by šlo o dronový útok na tuto základnu.

Ta se začátkem měsíce stala už terčem útoku libanonského hnutí Hizballáh. „Při útoku zemřeli čtyři vojáci a desítky dalších byly zraněny. Ukazuje se, že bezpilotní letouny jsou pro Izrael těžší zachytit,“ doplňuje Černohorský.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský o dění na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Izraelská armáda minulý měsíc zintenzivnila boj s libanonským teroristickým hnutím Hizballáh, s nímž se od loňského října, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás začalo válku v Pásmu Gazy, denně ostřeluje přes hranici.

Při jednom z leteckých útoků na předměstí Bejrútu, které je baštou Hizballáhu, zabila izraelská armáda i lídra tohoto hnutí Hasana Nasralláha. Tento týden zabila i Jahjá Sinvára, šéfa Hamásu, což je spojenec Hizballáhu. Obě teroristická hnutí mají podporu íránského režimu, s nímž se v posledních měsících rovněž konflikt Izraele vyostřil.

Iránský vůdce: Zabití šéfa Hamásu nezastaví boj proti Izraeli

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí už prohlásil, že zabití Sinvára je bolestná ztráta, ale nezastaví boj hnutí odporu proti Izraeli. „Jeho ztráta je jistě bolestná pro frontu odporu“ proti Izraeli, ale „ta se nezastaví Sinvárovým mučednictvím,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Chameneí, který má v Íránu poslední slovo ve všech státních záležitostech, včetně zahraniční politiky, jaderného programu či armády, označil Sinvára za „skvělou postavu odporu a boje“ proti Izraeli.

Írán neuznává Stát Izrael a od islámské revoluce v Íránu v roce 1979 jsou tyto země úhlavními nepřáteli. Do fronty odporu patří kromě Íránu a hnutí Hamás i jeho spojenci: libanonské hnutí Hizballáh, jemenští šíitští povstalci hútíové či proíránské milice v Sýrii a Iráku.

Načítání...

Izrael v noci útočil na uprchlický tábor na severu Gazy

Izrael v noci na sobotu opět útočil na uprchlický tábor Džabálija na severu Pásma Gazy. Tamní ministerstvo zdravotnictví, které ovládá Hamás, tvrdí, že zemřelo 33 lidí. Není ale jasné, jak velkou část zabitých tvoří členové Hamásu a jestli zemřeli i nějací civilisté. Izraelská armáda tvrdí, že v tomto táboře na severu Gazy zničila vojenskou infrastrukturu, provedla vzdušné údery a také vedla boj zblízka s ozbrojenými Palestinci.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví, které ovládá Hamás, je mrtvých v regionu za uplynulých zhruba 24 hodin dohromady 72. Vládní mediální úřad palestinského teroristického hnutí Hamás v Gaze podle agentury uvedl, že počet obětí úderů může ještě vzrůst, protože se předpokládá, že někteří lidé jsou uvězněni pod troskami.

Izraelské údery v pátek zasáhly několik domů na náměstí v Džabáliji, kde se nachází největší z osmi historických uprchlických táborů v Pásmu Gazy. Obyvatelé Džabálije podle Reuters řekli, že izraelské tanky se za použití silné letecké a pozemní palby dostaly do centra tábora poté, co se prodraly předměstím a obytnými čtvrtěmi.

Města Bajt Hanún, Džabálija a Bajt Lahíja jsou podle Reuters zcela izolována jednotkami izraelské armády. Pohyb osob je umožněn pouze rodinám, které mají povolení potřebné k evakuaci nařízené izraelskou armádou.