Damaškem otřásly bombové atentáty – 34 mrtvých

Damašek – Nejméně 34 lidí zemřelo a několik desítek se jich zranilo při dvou pumových atentátech na předměstí Damašku. Syrští aktivisté tvrdí, že bomby útočníci umístili do dvou aut. Výbuch nastal na předměstí Džaramána, které obývají drúzové a křesťané. V zemi také dál pokračují střety armády s povstalci. Syrské opozici se dnes podařilo sestřelit u hranice s Tureckem vojenské letadlo, pilota zajali.

Nálože vybuchly téměř naráz. Podle státní agentury Sana „teroristé naplnili velkým množstvím výbušnin dvě auta na hlavním náměstí“. Podle zdroje z ministerstva vnitra zemřelo 34 lidí, 83 jich bylo vážně zraněno. Syrská organizace pro lidská práva ovšem tvrdí, že počet obětí vystoupal až na 47, včetně jedné ženy a dítěte. Dosud se podle aktivistů podařilo identifikovat 38 obětí.

Ve stejnou dobu přitom v Džaramáně explodovaly i další dvě nálože, výbuch ale naštěstí nikoho nezabil.

K útokům se zatím nepřihlásila žádná skupina. Podle některých médií by mohla být za útok zodpovědná al-Káida.

V zemi se mezitím dál bojuje. Pět náletů má za sebou město Maarat an-Numán v provincii Idlib. Do rukou opozice padlo v říjnu, a armáda tak přišla o významnou trasu pro zásobování svých jednotek na severu. Vojsko dnes bombardovalo také dvě čtvrtě Aleppa. 

V provincii Aleppo povstalci sestřelili raketou armádní stíhačku. Stroj se zřítil k zemi, pilot přežil a aktivisté ho zajali.