Další ukrajinské příměří. Tentokrát dohoda nesmí selhat, zdůraznil Lavrov

Nový klid zbraní v Donbasu (zdroj: ČT24)

O půlnoci začalo v Donbasu platit nově vyjednané příměří. Minulý týden se na něm shodli zástupci Ukrajiny, Ruska a mezinárodních pozorovatelů z OBSE. Dohoda počítá i se stažením těžkých zbraní. Střetů na východě Ukrajiny v poslední době výrazně přibylo – situace je nejhorší za posledního půl roku.

Armáda uvedla, že během uplynulých 24 hodin zaznamenala 62 případů, kdy povstalci ostřelovali ukrajinské vojáky, přičemž jeden utrpěl zranění a druhý zemřel. Palba z minometů, granátometů a těžkých kulometů se prý odehrávala u Mariupolu na březích Azovského moře a střílelo se i u Avdijivky a hlavních bašt rebelů, Doněcku a Luhansku, kde byla v neděli zraněna jedna žena.

Kromě toho se podle armádního mluvčího Oleksandra Motuzjanyka zjistilo, že po smrti je voják, pohřešovaný od soboty. V nemocnici také zemřel voják, který byl těžce zraněn minulý týden.

Separatisté tvrdí, že příměří respektují. „Příměří začalo platit od půlnoci a můžeme říct, že se prakticky vůbec nestřílí,“ prohlásil mluvčí doněckých rebelů Eduard Basurin. „Jestli příměří vydrží 24 hodin, stáhneme naše zbraně z fronty,“ přislíbil. „V Luhansku je od půlnoci klid. Na jiných místech se střílelo, ale slabě,“ prohlásil představitel luhanských rebelů Alexandr Mazujkin.

Nejintenzivnější boje se v poslední době odehrály v oblasti města Avdijivka. Podle místních úřadů boje za tři roky poškodily 900 z celkových sedmi tisíc budov ve městě. V posledních dnech se dělostřelecká palba ozývá denně. 

„Když dopadl první dělostřelecký granát, moje žena utíkala do sklepa. Byla oblečená, ale já ne. Zatímco jsem se oblékal, zazněla další exploze. Byl jsem téměř pohřbený pod hromadou trosek. Celý život mi trvalo, než jsem to všechno vybudoval. A teď je všechno pryč kvůli jedinému výbuchu. Nic mi nezůstalo,“ konstatoval jeden z místních obyvatel Alexej Andruško.

Sílící napětí opět přivedlo k jednacímu stolu na bezpečnostní konferenci v Mnichově takzvanou normandskou čtyřku – ministry zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny. 

Ukrajinská armáda i separatisté pak souhlasili, že do pondělí stáhnou z frontové linie těžké zbraně. „Aktivně jsme podpořili toto rozhodnutí a jasně jsme dali najevo, že tentokrát bychom neměli dovolit selhání. Uvidíme, jak na to strany budou reagovat,“ prohlásil šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.

Podle německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela je třeba, aby všechny strany využili svého vlivu a uvedly dohodu do praxe.

Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin s výsledkem jednání spokojený nebyl. Důvěru neposílilo ani poslední rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznávat pasy a další dokumenty vydané samozvanými republikami na Donbasu.

„Pro mě je to další důkaz ruské okupace stejně jako porušování mezinárodního práva ze strany Ruska. A je symbolické, že k tomu došlo během mnichovské konference,“ poznamenal ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Všechny pokusy zajistit příměří za poslední dva roky ztroskotaly. Ukrajinská armáda a separatisté se viní z porušování minských mírových dohod navzájem. Během konfliktu zemřelo od roku 2014 skoro deset tisíc lidí.