Boháči ve velkém skupují divočinu, původní tvář vracejí třeba skotským vřesovištím

Boháči investují do záchrany přírody (zdroj: ČT24)

Bill Gates, Jeff Bezos nebo Elon Musk. Jména, který zná téměř každý. Vydělali miliardy a teď je investují do záchrany přírody. Trend, který má dlouhou tradici, se stává stále populárnější i na lokální úrovni. Jedním příkladem z mnoha jsou i manželé Bentlyovi. Skotským vřesovištím se rozhodli vrátit původní charakter.

Panství Kildrummy zahrnuje přes dva tisíce hektarů skotské vysočiny a má nové majitele – manžele Bentlyovi. Připojili se k rostoucímu počtu milionářů, kteří skupují tamní půdu a mění způsob, jak se na ní hospodaří.

Panství chtějí přeměnit v divokou přírodu, kde budou chránit ubývající druhy. Stejně to vidí Jeremy Leggett – dlouholetý bojovník za ochranu klimatu, který vydělal miliony na solární energii a nyní vlastní panství Bunloit. „V našem panství máme prastaré lesy s duby starými stovky let, téměř nedotčené. Je to pravá divočina. Ale převážná část skotské krajiny takhle nevypadá. Většina takovýchto stromů byla vykácena,“ vypráví Leggett.

Ne všichni zapojení boháčů vítají

Obnova původní krajiny podle některých starousedlíků ale klimatické změny neodvrátí. Čtyřiasedmdesátiletý Jamie Williamson také kritizuje fakt, že polovinu soukromé půdy ve Skotsku vlastní méně než pět set lidí a mnozí z nich jsou cizinci.

„Kdybychom obnovili výrobu vlastní oceli a železa a znečišťující průmysl provozovali efektivněji, ve skutečnosti bychom v boji proti globálnímu oteplování udělali pravděpodobně mnohem víc,“ myslí si Williamson.

Ne všechny vlády ekologické aktivity bohatých za záchranu planety podporují. Brazilský prezident Jair Bolsonaro před víc než dvěma lety nepřímo obvinil nevládní organizace, že zapalují les v Amazonii. „Co dělají nevládní organizace? Co je nejjednodušší? Zapálit les, vyfotit to, natočit video, udělat kampaň proti Brazílii, spojit se s Leonardem DiCapriem a on jim dá peníze,“ řekl v minulosti Bolsonaro.

Světová herecká hvězda DiCaprio podporuje projekty na ochranu přírody po celém světě už přes dvě dekády. V Amazonii spolufinancuje záchranu biodiverzity. „Budoucnost těchto nenahraditelných ekosystémů je ohrožena a já jsem hrdý na to, že mohu být součástí společenství, které je chrání,“ těší hollywoodskou hvězdu.

Přírodu v Patagonii za svého života zase zachraňoval miliardář Douglas Tompkins. Od devadesátých let odkupoval soukromé pozemky v Chile a Argentině. Na víc než 800 tisících hektarech vybudoval se svojí ženou síť národních parků.

Vdova Kristine McDivittová Tompkinsová darovala v roce 2017 pozemky chilské vládě. Podle nadace šlo o darování největšího území od soukromého subjektu nějaké zemi v historii vůbec.