Během ruského ostřelování severu a jihu Ukrajiny zemřelo ve čtvrtek pět lidí

Při čtvrtečním ruském ostřelování byly zabity tři ženy v jihoukrajinském městě Cherson a další dva lidé v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Informovaly o tom ve čtvrtek večer podle agentury Reuters místní úřady. Podle ruského ministerstva obrany systémy protivzdušné obrany zničily v noci na pátek nad Kurským a Kalužským regionem jedenáct ukrajinských bezpilotních letounů.

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že tři ženy byly zabity v Chersonu na ulici, na kterou během ruského ostřelování ve čtvrtek odpoledne dopadl dělostřelecký granát. Město a jeho okolí na západním břehu Dněpru loni opustily okupační ruské jednotky, ale ruské síly oblast často ostřelují z levobřežních pozic.

Z Doněcké oblasti prokuratura hlásí dva mrtvé po ostřelování Krasnohorivky, která leží západně od Rusy okupovaného Doněcku a blízko města Marjinka, o kterou strany konfliktu dlouho svádí boje. Dva muži zemřeli během ostřelování z děl, další tři lidé utrpěli zranění způsobená výbuchem miny.

V Kosťantynivce, západně Bachmutu, jehož ovládnutí Rusové ohlásili v květnu, byli zraněni tři lidé. Ruské síly na město provedly dva vzdušné údery během jedné hodiny, uvedla prokuratura.

Ruská agrese pokračovala v noci na pátek, kdy okupanti podnikli raketový útok na Mykolajiv na jihu země. Zasáhli blíže neurčený objekt infrastruktury, škody však nezpůsobili a nejsou hlášeny ani oběti, uvedl šéf Mykolajivské oblasti Vitalij Kim. Na Telegramu napsal, že Rusové na Mykolajiv z Krymu podle předběžných informací odpálili dvě rakety Iskander.

Ukrajinské drony nad Ruskem

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že protivzdušná obrana v noci zničila jedenáct ukrajinských dronů. Jejich cílem měly být „objekty na ruském území“, uvedlo ministerstvo na Telegramu. Jeden dron byl podle něj zničen nad Kalužskou oblastí a deset nad Kurskou.

Gubernátor Kurské oblasti Roman Starovojt na Telegramu tvrdí, že v osadě Bělaja na západě regionu ukrajinský dron shodil výbušniny na rozvodnou stanici. Jeden z transformátorů shořel. Bez dodávek elektrického proudu podle něho zůstalo pět obcí a nemocnice.

Ruská agentura RIA Novosti k tomu poznamenala, že ukrajinské ozbrojené síly pravidelně ostřelují ruská pohraniční území, útočí bezpilotními letouny a provádějí sabotáže.

Informace stran během konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.