Americký ministr zahraničí se setkal se Si Ťin-pchingem. Jedná se o úspěch USA

Zpravodajka Šámalová o návštěvě Antonyho Blinkena v Číně (zdroj: ČT24)

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v pondělí setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Jedná se o signál, že se otevírají komunikační kanály mezi Washingtonem a Pekingem, míní zahraniční zpravodajka ČT Barbora Šámalová. Státníci diskutovali o Tchaj-wanu nebo o čínské roli v rusko-ukrajinské válce.

„V některých konkrétních bodech jsme našli společnou řeč. To je velmi dobré,“ prohlásil Si. Vyjádřil přitom naději, že schůzka pozitivně přispěje ke stabilizaci vztahů mezi Pekingem a Washingtonem. Ty vedou spory o obchod, technologie nebo čínské teritoriální nároky.

Blinken uvedl, že Spojené státy se nesnaží potlačovat hospodářský rozvoj Číny, budou ale pokračovat v krocích, které chrání americké národní zájmy. Řekl také, že Washington je připraven spolupracovat s Pekingem v oblastech, kde mají obě země společné cíle, jako je například veřejné zdraví či potravinová bezpečnost. Je také odhodlán pracovat na zvýšení počtu přímých letů mezi USA a Čínou.

Dosavadní vztahy mezi Spojenými státy a Čínou se však podle Šámalové zatím zlepšit nepodaří, protože spory mezi oběma státy dosáhly takových rozměrů, že je nelze vyřešit během jedné návštěvy. I když její konání lze označit za úspěch Spojených států.

„Američani o schůzku usilovali. Podle toho, co jsme slyšeli z diplomatických zdrojů, tak čínská strana přípravu návštěvy neusnadňovala a váhala s přijetím Antonyho Blinkena. Mnozí čínští představitelé na něho pohlížejí jako na jestřába,“ přiblížila Šámalová.

Schůzka obou představitelů, která dlouho nebyla potvrzená, byla vnímána jako klíč k úspěchu Blinkenovy dvoudenní návštěvy Číny. Podle Šámalové sama Čína potřebuje, aby se obnovila jednání odborných a pracovních skupin komisí i jednání na nižší úrovni, která se týkají ekonomiky.

Hlavním výstupem pondělní návštěvy je oznámení cesty čínského ministra zahraničí Čchin Kanga do Washingtonu, zatím není známý konkrétní termín. Zatímco do Číny přijedou americké ministryně financí Janet Yellenová a obchodu Gina Raimondová. Podle agentury Reuters by mohla pondělní schůzka pomoci k uspořádání summitu mezi šéfem Bílého domu Joem Bidenem a Siem později v letošním roce.

Spory v americko-čínských vztazích

Za klíčové označil Blinken, aby Spojené státy a Čína vedly obranné rozhovory. V této otázce se ale podle něj zatím pokročit nepodařilo. Americký ministr zahraničí v neděli a v pondělí jednal v Pekingu se svým protějškem Kangem a také s jeho předchůdcem Wang Iem, který nyní zastává nejvyšší zahraničněpolitickou funkci ve vládnoucí čínské komunistické straně.

Největší překážkou v obnovení vzájemných vztahů je otázka Tchaj-wanu. „Zmiňoval to stranický diplomat Wang I i ministr zahraničí. V podstatě sdělili, že ohledně Tchaj-wanu nebude Čína dělat žádné kompromisy a že je to ta nejdůležitější z jejich základních hodnot,“ sdělila Šámalová. 

Spojené státy respektují politiku jedné Číny. Neuznávají tedy Tchaj-wan jako samostatný stát, i když s ním udržují blízké kontakty. Blinken při setkání se Siem vyjádřil znepokojení USA a dalších zemí světa ohledně „provokativních“ akcí Číny v Tchajwanském průlivu.

Šéf americké diplomacie rovněž při setkání s čínským prezidentem zmínil případy „neoprávněně zadržovaných amerických občanů“ v Číně a vyzval Peking, aby vyvíjel tlak na Severní Koreu s cílem zabránit jejím nebezpečným akcím.

Blinken dále ocenil konstruktivní roli, kterou Čína podle něj hraje ve snaze o dosažení míru na Ukrajině, jež čelí ruské invazi. Blinken přitom uvedl, že se mu dostalo ujištění Číny, že nebude Rusku poskytovat zbraně.

Americký ministr přiletěl do Číny až na druhý pokus. Původně měl zemi navštívit v únoru, ale cestu zrušil kvůli incidentu s čínským špionážním balonem nad Spojenými státy, který výrazně narušil vzájemné vztahy. 

„Ten hloupý balon letící do Spojených států, který nesl dva nákladní vagóny špionážního vybavení, a nakonec byl sestřelen, všechno změnil, pokud jde o vzájemnou debatu (s čínským prezidentem),“ řekl už před měsícem Biden.

Velmoci navíc rozdělují další témata. Blinken během schůzky se Si Ťin- pchingem odsoudil porušování lidských práv v čínské ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang, Tibetu i Hongkongu. Blinken je prvním americkým ministrem zahraničí, který se sešel s čínským prezidentem od roku 2018.

Expert: Vojenská konfrontace by byla zničující

Amerikanista Kryštof Kozák ve večerním vysílání ČT24 připomněl, že jak v USA, tak v Číně jsou skupiny, které mají tendenci vztahy mezi oběma zeměmi spíše vyhrocovat – ať už rétoricky či některými praktickými kroky.

„Ale zároveň jsou v obou státech lidé, kteří chápou, že dalekosáhlejší vojenská konfrontace by byla velmi zničující jak pro obě strany, tak pro celosvětovou ekonomiku. A chtějí se eskalaci vyhnout za každou cenu,“ nastínil Kozák. Aktuální schůzka tak podle něj ukazuje, že je vůle v obou velmocích něco udělat s napjatými vztahy.

Zároveň ale upozornil, že v USA začíná kampaň před prezidentskými volbami, jejíž tradiční součástí je „drsná rétorika“ vůči Pekingu. Dá se proto podle něj očekávat, že uchazeči o Bílý dům se budou předhánět v tom, jak „ostře proti ní budou vystupovat“. Blinkenova návštěva nicméně podle něj může přispět k tomu, aby se mezi Washingtonem a Pekingem vyjasnily některé záležitosti.

Horizont ČT24: USA a Čína jednaly po 5 letech (zdroj: ČT24)