Američané dostávají zásilky s neznámými semínky z Číny, úřady před nimi varují

Americké ministerstvo zemědělství vyzvalo Američany, aby nepoužívali sadbu z Číny, pokud jim byla doručena bez vyžádání. Některé zásilky jsou mylně označeny jako šperky. Podle ministerstva se může jednat o invazivní rostliny, které poškodí životní prostředí. Podobné výzvy vydaly i místní úřady v osmi amerických státech, mezi nimiž je třeba Kentucky nebo Ohio.

Americké ministerstvo zemědělství vyšetřuje neznámá semena společně s ministerstvem vnitřní bezpečnosti, aby ochránilo americké zemědělství. Státní úřady lidi vyzvaly, aby zásilky nechali zabalené, dokud si pro ně úředníci nepřijdou. Mohou totiž posloužit federálnímu ministerstvu zemědělství jako důkaz.

„Zatím nemáme dost informací na to, abychom mohli říci, že jde o žert, kachnu, internetový podvod, nebo bioterorismus,“ uvedl zemědělský komisař z Kentucky Ryan Quarles.

Nápisy na balíčcích jsou podle Číny zfalšované

Určité balíčky jsou zabaleny jako šperky a odesílatel je popsal nápisy v čínštině. Podle mluvčího čínského ministerstva zahraničí Wang Weng-pina čínská pošta přísně dodržuje omezení týkající se odesílání zásilek se semeny. Nápisy na zásilkách byly podle čínských poštovních úřadů zfalšovány. Pošta pak požádala o dotyčné balíčky, aby je mohla prověřit.

Policisté z Ohia si myslí, že může jít o součást internetového podvodu, kdy prodejci rozesílají levné produkty. Následně na obchodních webových stránkách zveřejňují pozitivní hodnocení jménem jejich příjemců. Policisté teď žádají adresáty, aby je o zásilkách informovali. Podle ministerstva zemědělství státu Washington se ale jedná o „zemědělské pašování“.

Vztahy na bodu mrazu

Americko-čínské vztahy, které jsou již poznamenané obchodní válkou z minulých let nebo pandemií covidu-19, se teď dostaly do nové krize. Naposledy si obě země v minulých dnech navzájem zavřely svoje konzuláty.

Ve Spojených státech musel činnost ukončit čínský konzulát v Houstonu, Čína si následně vynutila uzavření amerického konzulátu v Čcheng-tu. Zastupitelský úřad měl mít skrz konzulát v Houstonu podíl na vykrádání duševního vlastnictví. Čínští špioni se údajně pokoušeli získat data z několika zařízení v Texasu.