Afričtí prezidenti přijeli do Kyjeva s mírovým návrhem. Rusko vyslalo na Ukrajinu rakety

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila nad Ukrajinou šest nadzvukových balistických střel Kinžal a šest střel s plochou dráhou letu Kalibr, uvedly kolem poledne podle agentury Unian ukrajinské vzdušné síly. Letecký poplach byl kvůli ruským střelám vyhlášen postupně prakticky po celé Ukrajině včetně Kyjeva, jehož starosta Vitalij Klyčko informoval o výbuchu v jedné ze čtvrtí poblíž centra. Do Kyjevské oblasti dorazila delegace afrických lídrů, mezi nimiž jsou prezidenti Jihoafrické republiky, Senegalu a Zambie, a jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Mírové rozhovory mezi Kyjevem a Moskvou jsou možné pouze po stažení ruských vojsk z okupovaných oblastí Ukrajiny, řekl Zelenskyj podle agentury Interfax-Ukrajina po setkání s africkými vůdci.

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa vyzval Ukrajinu i Rusko „k deeskalaci“. Míru by podle něj mělo být dosaženo prostřednictvím vyjednávání a diplomatických prostředků. Jak dodal, je potřeba rovněž vyměnit válečné zajatce a také děti musí být navráceny do jejich domovů.

Africká delegace navštívila i Buču u Kyjeva, informovala agentura AFP. Jihoafrický prezident Ramaphosa má spolu s prezidenty Senegalu, Zambie a Komor a zástupci Konžské republiky, Ugandy a Egypta následně v sobotu v Petrohradě jednat s ruským vládcem Vladimirem Putinem.

Jednání v Rusku

Diskuze s ruským vládcem Vladimirem Putinem se budou týkat respektování Charty OSN. Zelenskyj se v této souvislosti pozastavil nad tím, že nechápe logiku rozhodnutí afrických vůdců navštívit po rozhovorech na Ukrajině i Rusko. Podle Ramaphosy je však velmi důležité pozorně poslouchat, co říká Moskva i Kyjev, citovala ho agentura Reuters.

Svoji cestu na Ukrajinu a do Ruska afričtí lídři popisují jako mírovou misi. Jednat se chystají mimo jiné o černomořské obilné dohodě. Agentura DPA dříve připomněla, že mnoho afrických zemí je závislých na vývozu obilí a hnojiv z Ruska a Ukrajiny a obávají se dalšího zvýšení cen.

Jihoafrická republika čelila dříve kritice za svůj proruský postoj a podezření, že dodává Moskvě zbraně. Letos v srpnu bude hostit summit rozvíjejících se ekonomik BRICS, na který je pozvaný i Putin. Jihoafrická republika v této souvislosti řeší problém, který vyplývá z faktu, že Mezinárodní trestní soud (ICC) na ruského prezidenta vydal zatykač. Africká země je členem ICC a čelí tlaku, aby Putina zatkla, pokud by na summit přijel.

Ostřelování Ukrajiny

V Kyjevské oblasti ruský raketový útok zasáhl rezidenční oblast, kde podle oznámení šéfa regionální policie Andrija Něbytova utrpěly zranění dvě děti a seniorka a bylo poškozeno asi 30 domů.

Starosta Kyjeva Vitalij Klyčko původně informoval o výbuchu v jedné ze čtvrtí poblíž centra, později ale upřesnil, že šlo o zvuky protivzdušné obrany a že ve městě žádné škody nevznikly.

Prezident Ramaphosa řekl, že ruské raketové útoky, kterých byl svědkem při páteční návštěvě Kyjeva, příliš nepomáhají k nastolení míru. Zdůraznil to během společné tiskové konference afrických lídrů a prezidenta Zelenského v hlavním městě Ukrajiny.