Acer chce na trh uvést první netbooky s Androidem

Tchaj-pej - Tchajwanský výrobce počítačů Acer se chystá jako první podnik na světě uvést na trh netbooky s operačním systémem Android od americké internetové společnosti Google. Tento krok by mohl ohrozit dominantní pozici systému Windows amerického rivala Microsoft. Acer dodal, že bude nadále dodávat na trh také netbooky s Windows. Cenu nových netbooků zatím podnik nestanovil.

Třetí největší značka osobních počítačů na světě je prvním, kdo oznámil, že vyrobí PC s Androidem. Před několika týdny přitom Acer uvedl, že se chystá uvést na trh i chytré mobilní telefony na tomto základu. „Dnešní netbooky nemají nijak blízko k dokonalosti,“ uvedl na veletrhu Computex v Tchaj-peji jeden z vrcholových manažerů Aceru. „Za dva roky bude vše jinak,“ dodal.

Netbook s Androidem by mohl být oproti konkurenci levnější

Manažer odmítl uvést, jaké má firma s novými netbooky plány v počtech prodaných kusů a kolik by asi mohly stát. Základem přístroje bude procesor Atom s nízkou cenou i výkonem od amerického Intelu. 

Netbooky jsou jednoduché přenosné osobní počítače, které jsou optimální na prohlížení internetu na cestách. Analytici říkají, že výrobci značkových počítačů platí kolem 25 dolarů za instalaci Windows XP do každého netbooku. Počítač s Androidem by mohl být proti konkurenci levnější.