Úsporný tarif – otázky a odpovědi

Úsporný tarif představuje jednorázovou státní pomoc domácnostem se zvýšenými náklady na energie pro rok 2022. Uplatňuje se od začátku října. Původně avizovaná druhá vlna úsporného tarifu pro rok 2023 byla nakonec zrušena, místo toho bylo schváleno zastropování cen energií od ledna 2023.

Co je úsporný tarif?

Úsporný tarif je státní příspěvek na energie pro domácnosti na základě jejich distribuční sazby. Týká se pouze elektřiny.

Příspěvek se nevztahuje na dobíjení elektromobilů (D27d) a víkendový tarif (D61d). Nárok na tuto úlevu nemají ani firmy, a to bez ohledu na distribuční sazbu.

Od kdy funguje?

Úsporný tarif funguje od 1. října 2022 a má fungovat do konce letošního roku.

Jak jej získat?

O příspěvek není potřeba jakkoli speciálně žádat. Náleží totiž každé domácnosti, která má smlouvu s dodavatelem elektřiny. Příspěvek od státu automaticky zohledňuje dodavatel v rozpisu záloh.

Jaká je výše příspěvku?

Výše úsporného tarifu se odvíjí od distribuční sazby domácnosti. Částka 2000 korun je pro distribuční sazby D26d, D35d, D45d, D56d, D57d, částka 3500 korun je pro sazby D01d, D02d, D25d.

Co jsou jednotlivé distribuční sazby?

Jak zjistit svou distribuční sazbu?

Distribuční sazba se nachází ve smlouvě s dodavatelem elektřiny nebo na vyúčtování za energie. V případě, že dodavatel poskytuje možnost nahlédnout do interního systému dálkovým přístupem on-line, tak lze sazbu zjistit i z něj.

Jak je to s odpuštěním poplatku za obnovitelné zdroje?

Stát jako další formu podpory nabízí odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje energií. Podpora je dostupná jak pro domácnosti, tak pro firmy. Tato forma podpory má trvat do konce roku 2023. O toto odpuštění si odběratelé žádat nemusí.

Principem je to, že odběratel, který využívá obnovitelné zdroje, ušetří 599 korun s DPH za každou megawatthodinu elektřiny. Pokud by se počítalo s průměrnou roční spotřebou elektřiny domácností, která podle odběratelů dosahuje zhruba 3 MWh, tak by domácnost mohla za rok ušetřit 1797 korun. Domácnost, která spotřebuje 10 MWh elektřiny ročně, tak může ušetřit 5990 korun.