Valašské Meziříčí přijde o šestinu obyvatel

Valašské Meziříčí – Dosavadní místní části Valašského Meziříčí Poličná a Krhová budou samostatnými obcemi. Rozhodli tak jejich obyvatelé v referendu. V Krhové se pro osamostatnění obce vyslovilo 992 z 1 617 oprávněných voličů, potřeba jich bylo nejméně 807. V Poličné řeklo ano odtržení celkem 798 z 1 419 oprávněných voličů, nejnižší možný počet byl 711 hlasů. Město tak přijde asi o šestinu obyvatel. Před čtvrt rokem začali obyvatelé okrajových čtvrtí usilovat o nezávislost, aby zabránili zrušení svých základních škol. Pro meziříčskou radnici bude jejich odtržení znamenat finanční pohromu, z daní dostane mnohem méně peněz než dosud.

Zájem obyvatel rebelujících místních částí o referendum je podle jeho organizátorů možná vyšší, než tomu bývá u voleb. Podle Oldřicha Eliáše z městského úřadu přišlo v Poličné hlasovat 1 015 voličů, v Krhové bylo vydáno 1 131 hlasovacích lístků. Na obou místech začali lidé přicházet k urnám už úderem osmé hodiny ranní, kdy se místnosti otevřely.

Méně peněz pro město i nové obce

Valašské Meziříčí nyní přijde o čtyři tisíce obyvatel ze stávajících 26 tisíc. Sníží se mu tak příjmy z daní. Krhová má navíc na svém katastru městskou skládku a 300 hektarů lesa.

S ekonomickými problémy se však budou muset vyrovnat i nové obce. „Krhová bude mít méně peněz na investice. Bude mít problém i s čerpáním evropských dotací. Například dotace na kanalizaci mohou získat obce jen s více než dvěma tisíci obyvateli, což nesplňujeme,“ poukázal obyvatel Krhové Dan Marek, který s odtržením nesouhlasí.

Nerušte nám naše školy 

Předmětem sporu mezi valašskomeziříčskou radnicí a obyvateli okrajových částí se stal loňský plán optimalizace školství ve městě. Radnice chtěla zrušit základní školy právě v Poličné a Krhové. Narazila ale na tuhý odpor místních obyvatel. Obě části začaly hrozit tím, že pokud budou školy zrušeny, nechtějí být součástí Valašského Meziříčí. Ačkoliv radnice optimalizaci odložila, lidé z Poličné i Krhové začali sbírat podpisy na petici žádající vypsání referenda o odtržení. Zastupitelé Valašského Meziříčí nakonec referendu museli dát zelenou. 

Z jednání zastupitelstva města
Zdroj: ČT24

Valašskomeziříčská radnice provedla i řadu dalších ústupků – zavázala se k větší průhlednosti jednání a zástupcům osadního výboru nabídla účast na jednáních. Zastupitelé také stáhli z projednávání plánovaný převod majetku z katastru Krhové přímo na město, který by místní část připravil o pozemky a stavby za 130 milionů korun.

Poličná má přes 1 700 obyvatel, v Krhové žijí necelé 2 000 lidí. Pro platnost referenda byla nutná účast 35 procent voličů, pro odtržení se musela vyslovit nadpoloviční většina.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)