Útočníci z Duchcova dostali až tři roky vězení

Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem uložil dnes pěti lidem za loňský brutální útok na manželský pár v Duchcově na Teplicku tresty od roční podmínky do tří let vězení. Útok ve městě vyvolal protiromské nepokoje, několikrát tam demonstrovali pravicoví extremisté, podle soudu ale nemělo napadení rasistický podtext.

Mladistvý útočník, který byl nejbrutálnější, má ve vězení strávit za těžké ublížení na zdraví, výtržnictví a pokus o krádež dva roky. Původně mu přitom hrozilo až šestileté vězení. Polehčující okolností bylo, že se všichni obžalovaní přiznali, ale i to, že splatili část odškodnění obětem útoku. „Pro ně to byl první konflikt se zákonem v jejich životě – navíc se ke všemu se přiznali a dávali najevo lítost,“ potvrdila reportérka ČT Petra Tachecí.

Emotivní nádech mělo i vyhlašování rozsudku přímo v soudní síni. Kvůli stíhání mladistvého bylo celé jednání neveřejné, rozsudek však byl vyhlášen veřejně. Rozsudek ale ještě není pravomocný, obvinění se proti němu mohou odvolat.

Žalobce útočníky vinil z těžké újmy na zdraví, některé z pokusu o tento čin, výtržnictví a nejmladšího z obžalovaných i z nebezpečného vyhrožování. Manželskému páru údajně vyhrožoval také ve chvíli, kdy ho odvážela sanitka do nemocnice.

Případ se stal loni v noci na 18. května. Útoku předcházela potyčka u jedné z duchcovských restaurací, kde chtěl nejmladší z obžalovaných společně s dalším mladíkem ukrást kolo. Majitele kola pak zbili, zlomili mu ruku, nos a způsobili mu pohmožděniny na celém těle.

O dvě hodiny později podle spisu vyvolal mladistvý útočník konflikt s manželským párem v ulici Bratří Čapků. Mladík téměř dvoumetrovou větví na muže zaútočil. K němu se přidali další tři útočníci a brutálně napadli i manželku zbitého muže.

„Celý případ nakonec nebyl posuzován jako rasově motivovaný trestný čin,“ upozornila odbornice na extremismus Petra Vejvodová. Podle ní česká justice ne vždy dokáže posoudit, zda byl čin rasově motivován, či nikoli. „Jestliže se nám střetnou dvě etnika, ne vždy to znamená, že jde o rasově motivovaný čin,“ dodala.

Obžaloba nebyla podaná na rasově motivovaný čin, také podle dnešního rozsudku soudu napadení nemělo rasistický podtext. Právní zástupkyně poškozených manželů Klára Kalibová přesto už dříve tvrdila, že o rasismus šlo. Její klienti u soudu žádají odškodnění.

Přestože nakonec nebyl projednáván jako rasově motivovaný, zahájil útok vlnu demonstrací. Od loňského května do srpna se jich v Duchově zúčastnili místní i extremisté. Devět měsíců po demonstracích ale v Duchcově nic nenasvědčuje tomu, že se tu loni v létě střetly stovky lidí s těžkooděnci. Nové kamery Městské policie a dvě hlídky preventistů pomáhají v ulicích Duchcova předcházet dalším konfliktům. Největší změnou, která měla posílit bezpečí v celém regionu, je Speciální pořádková jednotka, která vznikla po sérii demonstrací na Šluknovsku. Teprve loni dosáhla plného stavu. Hlídala deset demonstrací extremistů, mnohem víc ale bylo fotbalových a hokejových zápasů, kde policisté z jednotky měli udržovat pořádek, povedlo se jí ale i dopadnout podezřelého z vraždy.