Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Studio ČT24: Studium handicapovaných na VŠ (zdroj: ČT24)

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.

O studenty s handicapem se stará Centrum Pyramida, které působí při Ostravské univerzitě. Pomáhá více než dvěma stovkám potřebných, jedním z nich je i neslyšící student Lékařské fakulty David Buzrla.

„Já trpím praktickou hluchotou, což znamená, že od narození neslyším. Mám ale nějaké zbytky sluchu. Vzhledem k tomu, že jsem měl celou dobu sluchadla, než jsem podstoupil kochleární implantaci, tak když jsem podával přihlášku na vysokou školu, tak už jsem byl evidován i v Centru Pyramida,“ řekl neslyšící medik.

Popsal, že využil řadu možností, které mu univerzita dala. Šlo například o navýšení času při testech, škola mu však dovolila mít i asistenta, kterým byl student vyššího ročníku Lékařské fakulty. „Byl se mnou na pitevně, trávil tam se mnou čas,“ popsal.

David Buzrla řekl, že díky implantátům, které má asi tři měsíce, nemá větší problém v komunikaci s pacienty. „Předtím jsem potřeboval klidné prostředí, tichou místnost, když jsem byl sám na pacienta, odezíral jsem, poprosil jsem ho, aby mluvil trochu víc nahlas a dobře artikuloval,“ vysvětlil. 

Počet studentů, kteří potřebují upravit podmínky, přibývá

Centrum Pyramida zaznamenává stále větší zájem ze strany studentů s handicapem. Každým rokem jich přibývá zhruba třicet. Kareřina Žvaková z Centra Pyramida potvrdila, že studium se speciálními podmínkami je pro posluchače jiné. „Musí využívat různé kompenzační pomůcky a jiné cesty k tomu, aby se vše naučili tak jako běžní studenti,“ uvedla. 

Žvaková ale upozornila, že nejde o žádné úlevy. „Děláme různá opatření k tomu, aby studenti udělali stejnou zkoušku, vystudovali stejnou vysokou školu za stejných podmínek, je tam ale jiná cesta,“ upřesnila.

„Může se stát, že pokud uchazeč nepřijde za námi ještě předtím, než začne studovat na Ostravské univerzitě, nevybere si úplně vhodný obor ke svému handicapu. Snažíme se tomu ale předcházet, a už uchazečům nabízet pomoc v rámci přijímacího řízení,“ řekla Žvaková.

Pomoc a osvěta

Veškerou pomoc pro studenty poskytuje Centrum Pyramida Ostravské univerzity zdarma. Nejde přitom jen o poradenství, ale také například o nákup kompenzačních pomůcek.

Jedním z hlavních cílů centra je i osvěta, a to tak, aby i kantoři a další studenti věděli, jak ke kolegům s handicapem přistupovat. Žváková doplnila, že nejpočetnější skupinou, která pomoc centra potřebuje, jsou studenti s různými specifickými poruchami učení. Těm se nabízí například časová kompenzace při zkouškách. 

Ostravská univerzita není jedinou, která se o studenty se specifickými potřebami stará. Takovou povinnost mají všechny univerzity v Česku. Centrum Pyramida je ale jedním z patnácti center v Česku, která se sdružila v jednu asociaci, jejímž smyslem je sdílet zkušenosti a navzájem se inspirovat.