Sněhové jazyky a náledí pokrývají silnice

Praha – Silnice jsou po zamračeném víkendu na řadě míst pokryty sněhem nebo sněhovými jazyky, jinde ohrožuje bezpečnost jízdy náledí. Všechny silnice jsou ale s opatrností sjízdné, státní komunikace vesměs i holé. Na železnici nepůsobí počasí vůbec žádné komplikace.

Teploty dnes ráno vesměs sestoupily pod nulu, pohybují se mezi -4 a 1 stupněm Celsia, například na Churáňově ale meteorologové naměřili až -8 stupňů. Během dne vystoupí v nížinách i výše, na horách naopak bude mrznout celý den.

V Olomouckém kraji v noci dokonce opět nasněžilo. Podle dispečera správy silnic napadly v Jeseníkách až dva centimetry sněhu. V terénu jsou sypače, které udržují silnice sjízdné, místy je ale vrstva sněhu zledovatělá. Místy se také vyskytují sněhové jazyky.

Sněhové přeháňky se vyskytují také ve Zlínském kraji – zejména na Vsetínsku. V horských oblastech regionu leží vrstva sněhu krytá posypem. Na nebezpečí smyku upozorňují silničáři především v okolí vodních toků a také na mostech.

Severočeské silnice jsou pokryty sněhem nebo ledem. Náledí trápí řidiče především v Libereckém kraji, kde silničáři upozorňují na námrazu i na rychlostní silnici R10 u Turnova. Na dalších komunikacích mohou namrzat zbytky rozbředlého sněhu, které na nich leží. Podobné varování platí i pro Královéhradecký kraj, zejména v Krkonoších je část silnic zcela zledovatělá.

Zledovatělý sníh je také v Orlických horách, a to i v jejich jihovýchodní části, která spadá pod Pardubický kraj. Zasněžená je i silnice první třídy na Suchém vrchu. Zledovatělá vrstva sněhu leží i v Železných horách, na Moravskotřebovsku a na Svitavsku.

Na jihu Čech si řidiči musí dát pozor na změny povrchu vozovek při jízdě různými oblastmi. Zatímco na Českokrumlovsku místy leží ujetá vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem, na Prachaticku jsou silnice převážně mokré a ve zbývajících okresech vymrzlé a suché.