Poplatky za svoz odpadu se od nového roku v některých městech zvýší

Události v regionech: Vyšší poplatky za svoz odpadu (zdroj: ČT24)

Některá města od nového roku zvýší poplatky za svoz odpadu. Na řadě míst to bude o několik set korun. A někde je zavedou úplně poprvé – například ve Hřensku, které jimi hodlá vyrovnat ztráty z turistického ruchu. V Mostě poplatek obnovili po šestnácti letech.

„Soutěskami prošlo méně než tři sta tisíc návštěvníků za šest měsíců, což je skutečně velká ekonomická ztráta nejen pro obec, ale i pro podnikatele,“ řekl starosta Hřenska Zdeněk Pánek (nestr.). V obecní pokladně tak chybí peníze. Radnice chce výpadek vyplnit novým poplatkem za svoz odpadu. Nově tak lidé zaplatí ročně osm set korun – děti a senioři polovinu.

Stejně jako ve Hřensku budou lidé příští rok platit nově i v Mostě, a to 840 korun. Poplatek tam zastupitelé obnovili po šestnácti letech.

Stejná výše poplatku je například v Liberci. Z krajských měst by si lidé měli připlatit meziročně pouze v Hradci Králové, a to o dvě stě korun. Město doplácí na odpady bezmála 35 milionů korun. Částka je o deset milionů vyšší než před čtyřmi lety, kdy se naposledy poplatek za komunální odpad zvyšoval. „Náklady na systém odpadového hospodářství se v posledních letech výrazně zvyšují,“ podotkla mluvčí Hradce Králové Kateřina Rohlíčková.

Posledním velkým severočeským městem, kde lidé za svoz odpadu neplatí, jsou Teplice. Je tomu tak už 25 let. Tamní magistrát chce službu bezplatně poskytovat i v budoucnu, pomáhá mu v tom především třídění, které náklady na svoz komunálního odpadu snižuje.

Nadprůměrné množství odpadu v Kroměříži

Zhruba o 350 korun více zaplatí ročně například lidé v Kroměříži. Současná částka 492 korun se nezvedla od roku 2004 a neodpovídá současným nákladům na likvidaci odpadu. I když radnice poplatek zvýší, bude muset dál za svoz odpadu doplácet ročně odhadem 25 milionů. Platit nebudou muset děti do šesti let a senioři, kterým je přes sedmdesát.

„Svozová firma v letošním roce navýšila své ceny o inflační doložku, to znamená o patnáct procent. Kromě toho jsou zvýšené poplatky za ukládání odpadu na skládkách, které se zvyšují v příštím roce o 25 procent. Výše 492 korun byla dlouhodobě nejnižší, a to nejen v regionu, ale v rámci celé České republiky,“ uvedl starosta města Tomáš Opatrný (ANO).

Radnice chce zároveň motivovat k třídění. Podle studie, kterou si Kroměříž nechala zpracovat, jeden obyvatel vyprodukuje ročně skoro o dvacet kilogramů směsného odpadu víc, než je krajský průměr. Čím méně komunálního odpadu vznikne a čím více se vytřídí, tím je systém levnější.

Události v regionech: Dražší svoz odpadu (zdroj: ČT24)

Ve Zlínském kraji si lidé od ledna za svoz odpadu připlatí ve třech okresních městech. Nejvíce v Uherském Hradišti, kde se poplatek zvýší na dvojnásobek – na tisíc korun ročně. Ve Zlíně zdražili už letos, a to o tři sta korun. Stejnou částku si od příštího roku připlatí za odpad obyvatelé Břeclavi v Jihomoravském kraji. Tam zdražení pravděpodobně čeká i obyvatele Hodonína a Znojma, kde o tom zastupitelé budou teprve jednat. Už letos k tomu přistoupili v Blansku. Naopak v Brně a Vyškově se ceny nezmění ani příští rok.

Stovka za plnou popelnici

Od loňska mají obce možnost nastavit poplatek i podle toho, kolik kilogramů nebo litrů odpadu lidé vyhodí. Od příštího roku takový systém zavede Zaječí na Břeclavsku. Tamní vedení si od toho slibuje, že obyvatele obce přiměje důsledněji třídit. Díky tomu by mohli také ušetřit. Lidé tam tak za rok místo sedmi set korun za osobu budou platit necelou korunu za jeden litr odpadu na jednu domácnost. Černou popelnici vyvezou místní před dům až tehdy, když ji naplní. Popeláři pak načtou čárový kód a následně ji vysypou.

„Naším motivem je snížit množství směsného odpadu a zároveň zvýšit množství vytříděného, recyklovaného odpadu. A nejlépe takovou cestou, že to finančně nezatíží obyvatele obce ani obec samotnou,“ vysvětlil starosta obce Zaječí Jan Grmela (nestr.).

Průměrná výše ročního poplatku za svoz odpadu v Česku činí 648 korun. Vyplývá to z loňského průzkumu ministerstva životního prostředí mezi vybranými obcemi. Horní hranice činí podle zákona 1200 korun. „Je opravdu na každé obci, kolik ten poplatek nastaví. On nemůže být vyšší, než je nákladovost toho systému, ale jeho míru rozhodují obecní zastupitelé. Jestli se limit bude, nebo nebude zvyšovat, nyní úplně nedokážu říct,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).