Limit poplatku za odpad by mohl vzrůst až o šest stovek

Události: Zvýšení poplatku za odpad (zdroj: ČT24)

Poplatek za odpad, který platí domácnosti, by mohl růst. Koaliční poslanci navrhují zvýšit jeho limit o 600 korun na 1800 korun za obyvatele ročně. Odůvodněním zvýšení je, že náklady na svoz stále stoupají. Poslanecká sněmovna by měla projednat novelu o místních poplatcích na nejbližší schůzi, opozice s tím ale nesouhlasí.

Pokud se likvidace odpadu rozpočítá na obyvatele, stojí už v průměru přes 1100 korun ročně. Obce dostanou v průměru jen 800, a ze třetiny tak provoz dotují. Naposledy se maximum navyšovalo před dvěma lety. Místo tisícikoruny tak nyní obce mohou účtovat až 1200 korun.

Nejdražší je vyvážení černých popelnic, protože směsného odpadu je stále nejvíc a cena za jeho skládkování se ze zákona postupně zvyšuje. V poslední době ale rostou náklady rovněž na tříděný sběr. I z toho důvodu, že se čím dál častěji barevné popelnice objevují přímo v domácnostech. Sice se tak víc separuje odpad, ale systém to také prodražuje. 

obrázek
Zdroj: ČT24

O zvýšení by rozhodly obce

Skupina poslanců proto navrhuje zvýšit limit znovu. Kvůli růstu cen až na 1800 korun ročně. „Od některých obcí jsme dostali požadavky, abychom hranici prolomili. Je to pouze možnost pro obce, aby to využily – pokud to nevyužijí, nic se nebude měnit,“ představil návrh předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (STAN).

Návrh podpořil také ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), podle kterého je „návrh logický“ a jeho resort ho bude podporovat. Podle ministerstva by totiž šlo hlavně o rezervu do budoucna, kdyby likvidace odpadu dál zdražovala, a to nejen kvůli povinnosti víc třídit a recyklovat.

Podle opozice je ale navýšení zbytečné. Ve většině obcí se totiž podle nich poplatky neblíží ani současné hranici. „Posunout to z 1200 na 1800 považuju za úplně ustřelené,“ reagoval bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).    

obrázek
Zdroj: ČT24