Obyvatelé osmi obcí rozhodovali o nových zastupitelstvech. Stará se rozpadla

V sedmi obcích se v sobotu konaly nové komunální volby. Dosavadní zastupitelstva nevydržela osm měsíců od řádných voleb, a tak museli obyvatelé rozhodnout znovu. V jedné obci se měly konat dodatečné volby, ale nakonec se ani tentokrát nepodařilo sehnat dostatek kandidátů, kteří by mohli v zastupitelstvu usednout.

Volební místnosti při nových volbách byly otevřené pouze v sobotu od 7 do 22 hodin – na rozdíl od řádného termínu, kdy se hlasuje v pátek odpoledne a ještě v sobotu do 14 hodin. 

Odpoledne se volební účast pohybovala zhruba od 25 po 65 procent.

Hlasovalo se pouze v malých obcích s malými zastupitelstvy, která je navíc nezřídka problém vůbec obsadit. Často pak stačí, když z jakéhokoli důvodu rezignuje jeden zastupitel, a rozpadne se celé zastupitelstvo, protože počet zbylých členů již klesne pod minimální zákonem stanovené číslo.

Nejčastější je, že v obcích, kde se volby 17. června konaly, usilovali o hlasy občanů kandidáti na dvou listinách. Jen jedna byla v Kadlíně na Mělnicku, podařilo se na ni sehnat sedm kandidátů, což přesně odpovídá počtu zastupitelských křesel v obci. Nejvyšší počet „kandidátských listin“ byl ve Vísce na Havlíčkobrodsku – patnáct. Je to ale tím, že ve Vísce použili způsob volby, kdy každý uchazeč o zastupitelský post kandidoval sám za sebe. „Listiny“ byly tedy vždy jen jednočlenné.

Kombinaci této metody a obvyklého postupu s vícečlennými kandidátkami zvolili kandidáti v Líšině na Plzeňsku, kde sedm uchazečů kandidovalo samostatně a dalších pět na společné listině nazvané Pro Líšinu.

Kandidáti na dvou listinách si konkurovali v Plchově na Kladensku, Mnichově na Domažlicku a Domašíně na Chomutovsku. V Bynovci na Děčínsku byli tři a v Žiželicích na Lounsku dokonce čtyři. Volby v žádném případě nemají stranické pozadí. Ze 141 kandidátů bylo 140 nestraníků, jen jeden je členem KDU-ČSL, a všichni kandidovali jako nezávislí.

Dodatečné volby plánovalo ministerstvo vnitra uspořádat v Brodci na Lounsku. Nakonec se ale nekonaly, protože se o práci v zastupitelstvu ani tentokrát nikdo nepřihlásil. Obec tak bude muset řídit správce ministerstva vnitra.