OBRAZEM: Pražská zoo vymýšlí zvířatům hravou stravu

Chovatelé pražské zoologické zahrady vymýšlejí pro zvířata hry při servírování potravy. Schovají například krmení do provrtaného dřeva nebo zavěsí ovoce na strom, snaží se také potěšit své chovance hmatovými či pachovými vjemy a skrýšemi pro nerušený odpočinek. Takzvaný enrichment, tedy zpestření prostředí pro zvířata k jejich stimulování k přirozenému chování, bude tématem letošní sezony v zoo.

„Pro některé druhy může být dostačujícím enrichmentem již samotná existence sociální skupiny, jindy pomůže vizuální kontakt se zvířaty v sousedství či přítomnost návštěvníků. Řada jedinců však uvítá větší míru rozptýlení a podnětů, a právě na ty se soustředíme nejvíce,“ uvedla Markéta Lavická, která se na pohodu zvířat specializuje.

V expozicích jsou tak často k vidění hračky – u tygrů například míče, u ledních medvědů plastový barel a u goril hlavolamy. Mnohdy se zábava pro zvířata točí kolem krmení, dobroty mohou dostat schované v proutí nebo v papírových nádobách.

Zpestření však nabízí i navonění míst ve výběhu bylinkami či kontakt s návštěvníky. „Návštěvníci jsou pro naše zvířata důležití, samozřejmě jako návštěvníci pozorují zvířata, tak i naše zvířata pozorují návštěvníky. Takže v zimě, kdy chodí návštěvníků méně, mají méně podnětů,“ dodala Lavická.

Trojská zoologická zahrada se na enrichment zaměří i v kampani Zvířata v pohodě. Od března do října budou příklady her pro zvířata znázorněné na billboardech, plakátech i sociálních sítích. Kampaň bude mít, stejně jako loňská kampaň Vzácní a jedineční, vzdělávací přesah se zacílením na školy.

První program zaměřený na enrichment nabídne sobota 23. února, kdy budou tématem hlavolamy. Řešení hlavolamů bude připravené pro návštěvníky i pro gorily. Další akce se budou točit kolem orangutanů, her z proutí nebo pachové komunikace v říši zvířat. V některých měsících budou pro návštěvníky připravené i workshopy na výrobu her pro zvířata. Program doplní také tematické přednášky.