Obce v České Kanadě lákají lyžaře na nové trasy

Jižní Čechy - Známým šumavským zimním střediskům chtějí v jižních Čechách konkurovat nové oblasti. Například v České Kanadě chtějí města a obce letos připravit až sto kilometrů upravených zimních tras. Běžkařům se letos poprvé částečně otevře i vojenský prostor Boletice.

Zatraktivnění regionu a zvýšení počtu pracovních míst představuje hlavní cíl zimního turistického programu, který připravilo sedm obcí a měst z České Kanady, nejzazšího území jižních Čech. Letos lyžařům nabídnou přes 90 kilometrů běžkařských tras. Známější Šumavě chtějí konkurovat hlavně klidnějším prostředím, odlišným terénem a nižšími cenami. „Ceny v regionu České kanady jsou o něčem jiném než ceny na Šumavě,” potvrzuje starosta Nové Bystřice Jiří Zimola.

Běžkařské stopy pravidelně upravovalo sdružení obcí v České Kanadě už minulý rok. Letos chtějí návštěvníkům nabídnout například stále dostupnou telefonní linku s informacemi o stavu tratí. Zdarma bude k dispozici i podrobná turistická mapa celé oblasti. Už první rok projektu označují starostové za úspěch. „Vidím to jako perspektivní záležitost. Letos vznikl nový penzion přímo na náměstí Kunžaku,” pochvaluje si vývoj projektu další ze starostů Jaroslav Čapek.

Starosta Nové Bystřice Jiří Zimola potvrzuje, že jedním z důvodů, proč byl projekt vytvořen, je i finanční stránka. Obcím přinese rozvoj cestovního ruchu a s ním i peníze do obecních kas. „Tyto projekty směřují k prodloužení letní sezóny do té zimní. Pak nám jde o to, aby zde turisté zůstávali co nejdéle,” souhlasí s ním Vojtěch Srb z krajského úřadu.

Pro běžkaře se v letošním roce otevře i okrajová část vojenského újezdu Boletice: „Minulý týden jsme dokončili úpravu trasy kolem Houbového vrchu ve vojenském prostoru Boletice,” upřesňuje starosta Horní Plané Jiří Hůlka. Na rozdíl od sjezdovek projekt podporují i ekologičtí aktivisté. Místní projekt měkké turistiky je podle Vladimíra Molka ze sdružení Calla alternativou k masovému turismu.

Loni začala zimní sezóna v České kanadě 15. listopadu. Letos starostové očekávají, že běžecké stopy začnou upravovat pravděpodobně v průběhu prosince.