Funkcionáři fotbalové asociace a ČSSD byli obviněni z korupce

Brno - Místopředseda fotbalové asociace ČR Dalibor Kučera a krajský funkcionář ČSSD a bývalý zlínský náměstek Martin Janečka byli obviněni z korupce. Jako šéfové společnosti Square Transaction podle policie loni v červnu iniciovali předání úplatku insolvenčímu správci firmy Arching Group Petru Dokládalovi. Ten po jejich společnosti vymáhal dlužnou částku ve výši 30 milionů korun. Advokát firmy mu ale nabídl 750 tisíc, pokud dluh sníží jen na šest milionů. Dokládal vše ohlásil policii, která zasáhla přímo u předání úplatku.

„Bylo zahájeno trestní stíhání dvou statutárních zástupců této společnosti. A to za to, že prostřednictvím svého právníka předali úplatek ve výši 750 tisíc insolvenčnímu správci jisté brněnské společnosti,“ potvrdil státní zástupce Jan Petrásek. 

Advokáta policie obvinila a zatkla už loni v červnu. Vyšetřováním ale zjistila, že iniciátory úplatku byli šéfové společnosti Square Transaction Kučera a Janečka. „Square Transaction dluží peníze už od roku 2008,“ uvedl už dříve Dokládal s tím, že peníze začal ihned jako správce konkurzní podstaty vymáhat. V tu chvíli přišla od právníka Square Transaction Radka Dvořáka nabídka, že za finační machinace, které sníží dluh o 24 milionů korun, dostane odměnu.

Dokládalovu verzi o úplatku potvrzuje také fakt, že těsně před předáním peněz spolu Dvořák a Dokládal podepsali dohodu o narovnání. Ta znamená, že se ze dlužných 30 milionů stane pouze šest. Ovšem pouze imaginárně, i podpis této dohody proběhl pod taktovkou policie. Po uzavření dohody následovalo předání peněz v brněnském centru Platinium.

Janečka (ČSSD) už dříve svou vinu důrazně odmítl. Přesto dočasně opouští řady ČSSD. „Pan Janečka podal žádost o přerušení členství z důvodu, že jsme právě ve volebním roce, proto, aby nepoškodil pověst ČSSD,“ potvrdil předseda zlínských sociálních demokratů Karel Dvorský. Městský výbor strany bude o Janečkovi hlasovat začátkem příštího týdne.