Dopravu na Šumavě komplikují kamiony bez řetězů

Jižní Čechy - Dlouhé fronty kamionů, zpoždění a vyšší počet nehod. Takové jsou zatím důsledky opožděného příchodu zimy do Česka. Jihočeští silničáři říkají, že policie by měla mít pravomoc nevypustit do země kamiony bez zimních řetězů. Takové opatření platí třeba v sousedním Německu.

Na jihu Čech sněží takřka bez přestávky už od úterního rána. Tisíce lidí se ale stále potřebují dostat například do práce. Hustý zůstává i provoz směrem na hraniční přechody s Rakouskem a Německem. Důsledek první – hodinová zpoždění a větší počet menších nehod.

Důsledek druhý – kamiony blokují silnice. Například na jediném úseku silnice z Českých Budějovic na Dolní Dvořiště jsme napočítali 63 odstavených těžkých nákladních aut. Řidiči tady čekali přes dvě hodiny.

Výraznou zkoušku pro řidiče představuje stoupání na Netřebický kopec, kde profesionální řidiči doporučují nasadit řetězy.

Podle jihočeských silničářů jsou hlavní příčinou problémů na silnicích kamiony. Říkají, že řidiči, kteří situaci na Šumavě znají, zpravidla počkají na sypač, nebo nasadí řetězy. Především cizinci jsou ale podle nich schopní vyjet do hornatého terénu s hladkými pneumatikami a bez řetězů.

Jednoduché řešení zavedli v Německu - kamion bez řetězů prostě z Čech do Německa nepustí, závidí německým kolegům Miloslav Ouředník, ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Česká Cizinecká a pohraniční policie může podle své českobudějovické mluvčí Anny Stloukalové řidičům nasazení řetězů pouze doporučit: „Chybí právní ustanovení, které by nám umožnilo něco podobného přikázat.“

Situace na jihočeských silnicích by se podle meteorologů měla začít zklidňovat ve čtvrtek ráno, stále ale doporučují maximální opatrnost.