Bláha: Vraždou Kim Čong-nama možná KLDR testuje americkou administrativu

Vražda Kim Čong-nama, nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, může mít řadu důvodů, podle koreanisty Petra Bláhy je ale třeba vzít v potaz i další pozoruhodné vysvětlení. „Přikláním se k tomu, že to byl také signál směrem k nové americké administrativě,“ řekl Bláha.

Kim Čong-nam byl usmrcen v pondělí na letišti v malajsijském hlavním městě Kuala Lumpuru. Jihokorejská rozvědka v úterý uvedla, že Severokorejce údajně připravily o život dvě severokorejské agentky, a to pomocí otrávených jehel. Podle jiných zdrojů zaútočily tak, že obličej oběti postříkaly jakousi jedovatou tekutinou.

Ze skutečnosti, že byl Kim Čong-nam poměrně snadným terčem, usuzuje Petr Bláha, že nebyl pod dozorem orgánů Čínské lidové republiky. „Pokud by ho (Číňané) chtěli ochránit, nebyl by to pro ně na území Malajsie problém,“ upozornil Bláha. 

Koreanista o smrti Kim Čong-nama: Může jít o likvidaci konkurenční linie ve vládnoucí dynastii (zdroj: ČT24)

Koreanista dále připomněl, že v posledních dekádách nedocházelo v zahraničí – ze strany KLDR – k takovýmto násilným činům. „Musíme si uvědomit, že od roku 1987, kdy severokorejští agenti zlikvidovali jihokorejský civilní letoun (se 115 lidmi na palubě), už atentáty mimo území Korejského poloostrova nepáchali,“ poznamenal Bláha.

Malajsijská policie doposud v souvislosti s vraždou Kim Čong-nama zadržela dvě podezřelé ženy – jednu s vietnamským a druhou s indonéským pasem. Zatím není jasné, zda jsou doklady obou žen pravé.

Celý komentář na videu