Tlak a zásahy do práce, popsali slovenští novináři pro Newsroom ČT24

Newsroom ČT24: Situace slovenských médií při nástupu Pellegriniho do funkce prezidenta (zdroj: ČT24)

Ve slovenských médiích panují turbulentní časy. Jen za poslední dva týdny zažili novináři protesty, odchody, veřejnou kritiku i vzájemná ultimáta. Reportéři i šéfové médií teď proto s velkým očekáváním sledují nástup nového prezidenta Petera Pellegriniho, který má připojit podpis pod zákon o veřejnoprávních médiích.

Zákon má zrušit Rozhlas a televizi Slovenska (RTVS) tak, jak dosud fungovala. S novými pravidly a pod novým jménem by Slovenská televize a rozhlas mohly začít fungovat už v červenci. Podle tamních zaměstnanců je ale nová norma pokusem o cenzuru a potlačení svobody slova. Tato slova zazněla i během historicky první stávky v RTVS.

Slovenský poslanec za SNS Roman Michelko v Newsroomu ČT24 řekl, že veřejnoprávní média mají být vyvážená, nestranná, objektivní a nemají v nich pracovat „aktivističtí novináři“. „Mnohé z těchto atributů současná televize RTVS neměla,“ uvedl s tím, že někteří moderátoři podle něj příliš skákali respondentům do řeči a nenechali je dokončit myšlenku.

Obvinění z cenzury se ale ozývají i z jiných redakcí na Slovensku. V deníku Pravda skončil novinář i známí komentátoři, kteří mluví o zásazích do jejich práce, kritické k vládě Roberta Fica. Posun nastal i v televizi Markíza, kde se bouřili redaktoři proti vedení.