Jdeme na bowling... Jeff Bridges má jistý Zlatý globus

Jeff Bridges dostane Zlatý glóbus za celoživotní přínos (zdroj: ČT24)

Jeff Bridges dostane Zlatý Glóbus za celoživotní přínos světové kinematografii. Devětašedesátiletý herec je známý například ze snímků Král rybář, Starman nebo Big Lebowski. Ocenění převezme během slavnostního večera na počátku ledna.

Bridges svou hereckou kariéru začínal paradoxně Posledním představením. Drama s tímto názvem mu přineslo první velkou roli a také první oscarovou nominaci. Prestižní soška mu ale ještě nebyla souzena.

Neproměnil ani další tři nominace, které ho potkaly v následujících třiceti letech: za roli asociálního flákače v Thunderbolt a Lightfood (1974), zamilovaného mimozemšťana ve Starmanovi (1984) a prezidenta v Kandidátech (2000).

Pro Oscara si na pódium došel až v roce 2010. Role stárnoucího country zpěváka jako by mu byla napsaná přímo na tělo. Sám se od mládí věnoval hudbě a svým výkonem ve snímku Crazy Heart dokázal dojmout diváky i kritiky.  A získal i svůj dosud jediný Zlatý glóbus.

Crazy Heart (2009, režie: Scott Cooper)
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Od té doby přidal další oscarové nominace. Zaujal coby jednooký šerif ve westernu Opravdová kuráž bratří Coenových, kteří Bridgesovi v roce 1998 svěřili jeho zřejmě nejslavnější roli – ležérního šupáka Biga Lebowského. Šerifa si zahrál i v moderním krimi westernu Za každou cenu (2016).

Pohled na Bridgesovu filmografii ukazuje, že snadno dokáže klouzat napříč žánry. Od dramat přes romantiku až po komedie. Zatím naposledy se letos na podzim objevil v mysteriózním thrilleru Zlý časy v El Royale