Zlom u vytříděného papíru. Obce už za něj peníze nedostávají, ale naopak musí odběratelům platit

Události: Potíže s vytříděným papírem (zdroj: ČT24)

Zatímco donedávna obce za odevzdaný papír peníze dostávaly, nyní za to musí některé platit. Důvodem jsou změny v Číně, která již tříděný papír odmítá přijímat a zpracovávat,  podobně jako plasty.

V Rajnochovicích na Valašsku loni vytřídili jedenáct tun papíru. Místo, aby za něj dostali zaplaceno, má teď obec sama platit za to, že se ho zbaví. „V listopadu nám přišel ceník, že budeme platit 50 haléřů za kilo. A teď nám přišlo, že od února to bohužel musí navýšit na 1,20 koruny za kilo,“ říká starostka Jaroslava Jurčová (nestr).

Odhaduje, že to bude obec stát tisíce korun. Vidí však i symbolické škody. „Je zlé, že na jednu stranu pořád nutíme lidi, aby třídili odpad. A když se lidé snaží a třídí, tak jsme vlastně ještě  trestaní tím, že musíme za plasty a papír platit,“ dodala. 

V Česku se recykluje jen asi pětina z celkového množství sebraného papíru. Větší kapacity na recyklaci tady chybí a kolem 800 tisíc tun ročně se vyváží.

Třídění papíru
Zdroj: ČT24

Ovšem Asie, kam se část starého papíru dříve vyvážela, už ho nechce. A tak se hromadí na starém kontinentě. Jeho cena proto klesá.

„Čína, hlavní hráč, který ovlivňuje světový trh sběrového papíru, začala už od roku 2018 omezovat import a zvyšovat nároky na kvalitu,“ uvedl prezident Asociace českého papírenského průmyslu Jaroslav Tymich

Například novinový papír ještě svou hodnotu má, kartonové krabice už ale ne. „Je třeba třídit dobře. Pak budeme mít vysokou kvalitu vytříděného papíru a ten se na trhu dobře udá,“ říká odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček. „Je jednoznačně důležité posílit zpracovatelský průmysl v České republice a v Evropě,“ soudí pak ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová. 

Nahradit export do Číny a Asie nebude jednoduché a očekávat zlepšení už v letošním roce je téměř nemožné, domnívá se Tymich. Situace se tedy bude podle něj zřejmě zhoršovat a „lze očekávat problémy zejména v obecním sběru, který bude muset být dotován“. 

Alespoň částečné zlepšení situace očekává po najetí nových papírenských kapacit v Evropě – ve východní části Německa a na Slovensku – v druhé polovině letošního roku. Budou tak v dosahu českého exportu.