Zájem o nájemní bydlení v Česku trvá, část developerů se k němu tak více přiklání

Události: Zájem o nájemní bydlení v Česku nepolevuje (zdroj: ČT24)

Zájem o nájmy v Česku neupadá – naopak. Makléři čekají v některých lokalitách na jednu nabídku i desítky zájemců. Pro mnoho lidí je totiž nedosažitelné byt nebo dům koupit. Ceny výrazně vzrostly a vysoké úrokové sazby prodražují hypotéky. Stoupají ale i ceny samotných nájmů. Nejvyšší jsou tradičně ve velkých městech.

Nový bytový dům s 85 nájemními byty stavěla firma na pražském Proseku tři roky. Od března, kdy začala byty k pronájmu nabízet, zůstávají neobsazené pouze čtyři. Například byt o rozloze 70 metrů čtvrtečních vyjde měsíčně i s poplatky asi na 30 tisíc korun. Sehnat nájemníky i do takto větších prostor v objektu problém nebyl.

„Je více zájemců, kteří si nemohou z různých důvodů dovolit hypoteční úvěr. Ale také je to dáno tím, že vzrostl podíl cizinců a roste počet mladých lidí, jejichž prioritou není vlastnit nemovitost,“ vypočítává mluvčí Creditas Real Estate Marie Mocková.

V příštích deseti letech chce developer postavit dalších pět tisíc bytů – dvacet procent z nich má sloužit právě k nájemnímu bydlení.

Nájemní byty pro zdravotníky či hasiče

Na pražském Opatově nyní staví základy, už příští rok by ale na místě měl stát šestipatrový bytový dům. Původně zde měla vyrůst kancelářská budova, jenže o kanceláře v této lokalitě nebyl zájem, takže se investor rozhodl, že tady postaví 300 bytů na prodej. I to se nakonec změnilo a všech 300 jednotek nakonec bude k pronájmu.

„Vlastnické bydlení je poměrně málo dostupné, to je teď zásadní faktor. Druhá věc je, že nájemní bydlení má řadu dalších výhod – nemusíte dělat dlouhodobý závazek vůči bance, poskytuje vám větší flexibilitu,“ říká výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Andrle.

Projekt převzaly společnosti Kooperativa a Česká spořitelna a po domluvě s městskými částmi a nemocnicemi pronajmou byty vybraným profesím. „Byty budou primárně určeny pro potřebné profese – to znamená primárně pro zdravotnický personál nemocnic, případně pro potřebné profese v městských částech – učitele, hasiče,“ přiblížil mluvčí Dostupného bydlení České spořitelny Filip Hrubý.

Nájemné zde bude o dvacet procent nižší, než je obvyklá cena v lokalitě, a začínat by mělo na deseti tisících měsíčně. Kvůli většímu zájmu o nájemní bydlení tak podle části developerů bude podobných projektů určených právě zejména k pronájmu vznikat víc než v dřív.

Rozdíly v nájmech jsou napříč kraji značné

Nejnižší nájmy jsou v Ústí nad Labem, průměrně asi 180 korun za metr čtvereční. Oproti ostatním částem země jsou levnější i v Ostravě nebo Karlových Varech. Naopak nejvíc zaplatí ten, kdo si chce pronajmout byt v Praze – v průměru přes 370 korun za metr čtvereční. Vysoko se ceny drží i v Brně a ve Středočeském kraji. V nejlevnější lokalitě, tedy v Ústí nad Labem, vyjde pronájem dvoupokojového bytu o rozloze padesát metrů čtverečních průměrně na devět tisíc korun. V Praze to je dvakrát tolik.

Jak nájemní bydlení v Praze a Ústí nad Labem vypadá, mapovaly štáby ČT. Například dvoupokojový byt v činžovním domě v pražských Strašnicích s plochou skoro 38 metrů čtverečních nabízí realitní kancelář k pronájmu za patnáct tisíc korun.

Ceny nájmů bytů
Zdroj: ČT

Za jeden metr čtvereční tak zaplatí případný nájemce 405 korun. I s poplatky za služby a energie ale bydlení vyjde o něco dráž – na téměř 18 tisíc měsíčně. Nájemník také musí složit kauci ve výši 30 tisíc. Podle realitní makléřky Šárky Sabové mají aktuálně o výše uvedený byt vážný zájem čtyři klienti. Na začátku ovšem na inzerát odpovědělo přes třicet lidí.

Naopak realitní kancelář v Ústí nad Labem kontaktuje méně zájemců. Makléři Janu Vamberskému běžně na nabídku odpoví dva až tři lidé. Byt, který štábu ČT ukázal, je o třicet dva metrů čtverečních větší než pražský. A o tři tisíce měsíčně levnější. Leží v centru krajského města a je plně zařízený.

Se službami zde nájemník zaplatí měsíčně patnáct a půl tisíce korun. Aby dostal klíče, musí mít našetřeno ještě 36 tisíc korun na kauci, provizi realitní kanceláři a nájem na měsíc dopředu.

Zájem je i o byty na prodej

Mírně stoupá i zájem o byty na prodej. Ceny novostaveb stagnují, analytici čekají, že na podobné úrovni vydrží minimálně do konce roku. Třeba v Praze je ke koupi asi pět a půl tisíce nových bytů. To ale zdaleka nestačí. Každý rok se do hlavního města za prací přestěhuje zhruba deset tisíc lidí.

Byty ve velkém projektu v Modřanech budou zkolaudované až příští rok v létě. Už teď jich je ale 70 procent prodaných nebo rezervovaných. Zájem o vlastní bydlení tak ožívá. „Ve druhém kvartále se prodalo zhruba dvakrát tolik bytů co v prvním. Průměrná cena nového bytu se pohybuje na pražském trhu stále kolem 150 tisíc korun na čtvereční metr,“ přibližuje generální ředitel společnosti Skanska Reality Petr Michálek.

Oficiální ceníky jsou ale jedna věc a výsledek osobního jednání věc druhá. „Každý z developerů nabízí marketingové akce a myslím si, že klient může získat nějakou slevu nebo bonus v řádu jednotek procent,“ míní Michálek.

Životní styl mladých se mění

Podle olomouckého primátora a místopředsedy Svazu měst a obcí Miroslava Žbánka (ANO) se teprve uvidí, zda změna stavebního zákona přinese výraznější zrychlení povolovacích procesů. Připomněl, že v otázce bytového fondu je třeba se vrátit zpět do 90. let, kdy byla zprivatizována velká část státního i městských bytových fondů.

„Pokud jde o samotný nedostatek bytů, tak dochází ke generačním nárůstům ročníků, které bytový fond potřebují, také se mění životní styl mladších generací – jestliže dnes výrazně nárůstá single způsob života, je také větší poptávka po bytech jako takových,“ konstatoval ve středu večer ve vysílání ČT24 Žbánek.

Podle náměstka libereckého primátora pro oblast městského bydlení Jana Hrušky (Piráti) se nedá říct, že by za současnou bytovou situaci mohl někdo konkrétní, jde podle něj o souběh celé řady věcí. Například Žbánkem zmíněná privatizace bytů na konci minulého století podle Hrušky vedla k tomu, že bytové fondy měst se scvrkly na minimum a s tím i schopnost obcí regulovat a ovlivňovat cenu nájemného.

90' ČT24: Nájemní vs. vlastní bydlení (zdroj: ČT24)

„Zatím nemáme potřebnou legislativu, která by situaci změnila, osobně si hodně slibuji od zákona o podpoře bydlení,“ prozradil liberecký politik.