Úsporné kroky chce vláda představit za měsíc. A také změny v DPH

Události: Jak se změní DPH? (zdroj: ČT24)

Návrh změn u daně z přidané hodnoty i definitivní podobu všech úspor, které mají snížit schodek rozpočtu minimálně o sedmdesát miliard, chce premiér Petr Fiala (ODS) představit zhruba za měsíc. Právě budoucí podoba DPH vyvolává zatím největší diskuse nejen uvnitř vládnoucí pětikoalice, ale i u opozice či odborné a laické veřejnosti.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) preferuje zjednodušení systému DPH a dvě sazby. Tedy zachovat současnou základní sazbu ve výši 21 procent a místo dvou snížených sazeb 15 a 10 procent vytvořit sazbu ve výši 14 procent. 

„Snažíme se ta opatření připravovat takovým způsobem, abychom nejprve šetřili na státu. A až potom bychom se pouštěli do dalších věcí,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Podobný názor jako občanští demokraté má TOP 09, lidovci a Starostové se ale kloní k zachování tří tarifů. 

Vývoj příjmů z DPH
Zdroj: ČT24

Tři sazby a přesuny, navrhuje Jurečka

„Současné tři sazby fungují dobře z hlediska sociální podpory zranitelných skupin domácností, je ale na místě bavit se o tom, že některé ty položky by ve snížených sazbách být neměly,“ říká ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Odmítá však do vyšší sazby převést vodné a stočné, i vzhledem k tomu, že se v nedávné minulosti hodně zvyšovalo. Dodává také, že pokud by se některé zboží přesunulo do sazby snížené o jeden procentní bod (například z 15 na 14 procent), tak to zákazník vůbec nepozná. „To se rozpustí v ceně, kterou si nastaví maloobchodník.“

Domnívá se rovněž, že některé položky, například noviny a časopisy, nemají co dělat v současné nejnižší, desetiprocentní sazbě. Také řezané květiny by neměly mít podle něho výhodu snížené sazby. Stejně mluví i místopředseda hnutí STAN Lukáš Vlček; ani on nevidí důvod, proč řezané květiny ve snížené sazbě držet.

Různé představy uvnitř koalice

S konkrétními návrhy přicházejí také Piráti. Slazené nápoje by rádi viděli ve vyšší sazbě, ovoce a zeleninu v té nižší. Sloučenou čtrnáctiprocentní sazbu nepodporují, uvedla jejich místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová.

Na tom, jak vysoká by snížená sazba DPH měla být, v koalici shoda není. Ministr financí sice čtrnáctiprocentní nižší sazbu podporuje, je to podle něj ale až druhá debata. „První debata, která podle mě je důležitější, které služby a produkty mají být v základní sazbě, které ve snížené,“ poznamenal Stanjura. Koaliční dohodu o úsporných opatření chce najít nejpozději první týden v květnu. 

Podle opozice by kabinet nastavený systém sazeb měnit neměl. „Ušetří se něco do státního rozpočtu, ale nakonec budou dopady na ekonomiku tak devastující, že stát může prodělat mnohem víc, než v tuto chvíli krátkodobě ušetří,“ domnívá se místopředsedkyně hnutí ANO a někdejší šéfka státní kasy Alena Schillerová. Pro ponechání současné podoby tří sazeb je i místopředseda hnutí SPD Radim Fiala. Jednak aby se nezvyšovala inflace a jednak aby byla zachována stabilita cen bydlení a cen energií. 

Sazby DPH
Zdroj: ČT24

Reakce nakladatelů a hoteliérů

Jednání o úsporném balíčku budou v novém týdnu pokračovat. Zapojit se do nich plánuje i prezident republiky Petr Pavel. Možné změny (tedy v jejich případě zvýšení sazby) kritizují některé svazy.

Podle uniklého analytického materiálu by se například sazba DPH u knih mohla zvýšit ze současných deseti procent na čtrnáct. Ředitel marketingu Knih Dobrovský Adam Pýcha upozorňuje, že Česko by se tak dostalo v této oblasti na nejvyšší příčky v Evropě. „A rozhodně by následně nakladatelé a knihkupci museli začít výrazně omezovat svoji knižní produkci,“ domnívá se. 

Ubytovací služby DPH
Zdroj: ČT24

Případné zvýšení sazby DPH by do cen převedli například i hoteliéři. „A to z toho prostého důvodu, že už v současné době se navýšily náklady provozovatelům restaurací a hotelů zhruba o čtyřicet procent,“ řekl prezident Václav Stárek. 

Prim má hrát omezení výdajů, říká prezidentův poradce Bezděk

Poradce prezidenta republiky a bývalý předseda důchodové komise Vladimír Bezděk se domnívá, že pokud by se šlo na příjmové straně cestou zvyšování DPH, tak je to proinflační faktor. „A inflace je v tuto chvíli, krátkodobě, asi náš největší makroekonomický problém.“ Proto by ji danově administrativními kroky „nepřiživoval.“

Hlavní míru pozornosti při konsolidaci veřejných financí by místo toho zaměřil na výdajovou stranu. „Rétoricky sice neustále opakujeme, že půjdeme cestou omezování výdajů, ale pak analytické dokumenty jsou téměř všechny do jednoho o příjmech.“ Bezděk by aspoň dvě třetiny konsolidace zaměřil na stranu výdajů a tu menší část na stranu příjmů. „A tam bych se vyvaroval opatření, která v konečném důsledku přiživí inflaci.“