Smažák jako vrchol bezmasé gastronomie

Benešov/Praha - Nemusíme být ani vegetariáni, ani vegani, abychom jednou za čas dostali chuť na bezmasý oběd nebo večeři. A tak sáhneme třeba po těstovinách s omáčkou a zeleninou, klasické čočce s vejcem, rizotu nebo třeba „exotičtějším“ bulguru či kuskusu. Doma si bezmasé jídlo většinou zvládneme připravit bez potíží. Jak ale ukázal test, který provedli reportéři Černých ovcí, v restauracích to bývá horší.

Reportéři Černých ovcí navštívili pět náhodně vybraných restaurací ve Středních Čechách v okolí Benešova. Zajímala je nabídka bezmasých jídel. Jako odborného garanta hodnocení přizvali Zbyňka Vinše z Vysoké školy hotelové v Praze. Toho nabídka vegetariánských jídel v restauracích zklamala: „Nezávidím lidem, kteří chtějí chodit do restaurací tohoto typu a objednávat si jídlo bez masa, protože nabídka je velmi úzká a neobjevují se tady žádné regionální pokrmy, neobjevují se tady třeba sezonní zelenina, luštěniny, obiloviny.“

Reportéři v restauracích objednali třeba „pšeničnou placku plněnou zeleninou“, přičemž jídlo chutnalo jako salát z čerstvé studené zeleniny zabalený v teplé tortille. Dál vyzkoušeli těstoviny se špenátem a smetanou, kdy přizvaný odborník nabyl dojmu, že se kuchař zřejmě přehmátl a použil špenát, který nabízeli v denním menu k vepřovým výpečkům.

Je libo smažák? 

Například benešovská hotelová restaurace měla na jídelním lísku z bezmasých pokrmů jen tři druhy smažených sýrů. Takové jídlo přitom rozhodně nelze považovat za „zdravé“. Jedna porce smaženého sýra totiž obsahuje dvě až tři čtvrtiny dávky tuku, kterou by měl dospělý člověk zkonzumovat za celý den. „Těžko během zbylého stravování v celém dnu doladíte to stravování tak, aby vyhovovalo optimálním podmínkám,“ upozornila nutriční terapeutka a členka Fóra zdravé výživy Tamara Starnovská.

Podle Vinše lze k dobru restaurace nicméně připsat alespoň to, že sýr byl ručně obalovaný a smažený na čerstvém oleji. 

Brokolice nemastná, neslaná

V restauraci v Sedlčanech dostali reportéři na výběr mezi smaženým eidamem, smaženým hermelínem a dušenou brokolicí na másle zapečenou sýrem. Vybrali si třetí jídlo. Jenže jeho chuť vzbudila rozpaky. „Sice tam bylo napsáno 'na másle', ale všichni jsme poznali, že tam to máslo použité nebylo,“ zhodnotil Vinš. Brokolice byla mražená a uvařená zřejmě jenom v páře, což z ní dělá jídlo bez chuti.

13 minut
Černé ovce
Zdroj: ČT24

Další restauraci navštívili reportéři o pár metrů vedle - v sedlčanském hotelu. Tam byla nabídka vegetarianských jídel na první pohled pestřejší. Kromě dvou druhů těstovin si mohou hosté vybrat také ze čtyř variant smažených sýrů, omelety, žampionů, fazolek a míchané zeleniny se sýrem.

Po bližším prozkoumání složení jídel, kdy například žampiony a fazolky doplňovala kečupová omáčka nebo omáčka z taveného sýru, což není dle expertů kulinářsky zrovna nejvhodnější, si reportéři Černých ovcí vybrali pro testování „Zahradníkovu omeletu s dušenou zeleninou“. Výsledek opět překvapil. „Předpokládali jsme, že dostaneme vaječnou omeletu s tím doplňkem té zeleniny. Tady to ale bylo trošku obráceně, dostali jsme spíše zeleninu s vajíčkem,“ popsal Vinš.

Opravdu to bez sýra nejde?

Podle nabídky restauratérů zřejmě ne. Navíc pod pojmem sýr si často dovedou představit jenom eidam. Sýr totiž bylo přesně to, co nabídku všech restaurací spojovalo. Objevoval se všude - ať už v podobě „smažáku“, nebo jako posyp na zapečení. Jídla bez nápadu a často i chuti. Argument, že po bezmasém jídlu typu kuskus (což mimochodem není žádná orientální obilnina, ale obyčejná těstovina) na vesnici nebo v malém městě nebude poptávka, neobstojí. Stačí jenom trochu invence. Pokud kuchaři trvají na zapečené brokolici, lze ji připravit i chutně. Stačí třeba vyměnit eidam za parmezán, místo mražené povařené brokolice použít čerstvou, tu podusit na másle nebo orestovat na olivovém oleji a přidat trochu česneku nebo bylinek. Kuchař, který zvládne uvařit guláš, zvládne určitě i takové jídlo.

Veganské jídlo
Zdroj: ČT24

Jak poznat „pořádné“ jídlo?

„Bez masa se nezasytím. Nejsem králík, abych jedl zeleninu, a už vůbec nebudu jíst nějaké zrní!“ Takové argumenty slyšíme často z úst zarputilých „masožravců“. Je to ale omyl. Dobře složené a dobře připravené bezmasé jídlo splňuje všechna kritéria jak po výživové stránce, tak po stránce chuti. A rozhodně není nutné maso nahrazovat alternativami. jako je tofu nebo tzv. sójové maso, anebo se vymezovat na pouhou konzumaci obilnin.

„I v české kuchyni jsou jídla, která jsou bez masa, a přitom mohou být zajímavá chuťově, ale je to o výběru potravin a přístupu k jejich zpracování,“ uvedla Starnovská. Patří mezi ně například hubník nebo varianta rizota či šunkofleků, kde maso nahradí sýr. Bez masa lze podávat také různé varianty luštěnin. A kdo není striktně zaměřený na českou stravu, najde bezpočet možností v italské nebo třeba indické kuchyni. Myslet je třeba na jediné: nedochucené jídlo bude nedobré, ať už bude s masem, nebo bez.

Co se týče míry zasycení, je to zase jenom o výběru. Platí totiž, že samotné sacharidové potraviny, jako jsou například brambory, rýže nebo těstoviny, nás opravdu nezasytí, resp. ne nadlouho. K zasycení potřebujeme i jistou dávku tuku a bílkovin. Bílkoviny konzumujeme v podobě masa. Ale také v podobě luštěnin, vajec nebo sýra. Takže opravdu – těstoviny se zeleninou nás ve standardním množství moc nezasytí. „Je potřeba k nim přidat ještě nějakou bílkovinu, ale v dostatečné míře. Pokud se bude jednat o těstoviny, které jsou třeba plněné sýrem a špenátem, tak to bude v pořádku. Pokud jsou ale těstoviny sýrem pouze trochu posypány, budeme mít brzo hlad,“ doplnila Starnovská. Sýru by v takovém případě muselo být tolik, že by těstoviny zcela pokryl.

V kuchyni
Zdroj: ČT24

Je bezmasé jídlo vždycky zdravé?

Ještě jeden omyl je třeba vyvrátit. Není pravdou, že všechna bezmasá jídla lze považovat za „zdravá“, a tedy že každý vegetarián, nebo vegan, se stravuje „zdravě“. „Dobře složený vegetariánský jídelníček může být plnohodnotný a může být v tomto smyslu zdravý. Ale to, co většina lidí pod pojmem vegetariánství chápe a realizuje, je stravování velmi deficitní, kde mnohé živiny chybí,“ vysvětlila Starnovská. I vegetarián se totiž může ládovat obden smaženým sýrem, hranolky a prokládat to chipsy.

Vraťme se ale do restaurací. Co si počít, pokud si nevybereme z nabídky bezmasých jídel? Máme tři možnosti – můžeme odejít, můžeme požádat o to, aby nám uvařili něco, co sami navrhneme. Anebo si zkusíme složit jídlo z toho, co najdeme v jídelním lístku. Takové jídlo můžeme zvolit třeba kombinací teplého předkrmu, přílohy a zeleniny.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Ekonomika si podle expertů příští rok udrží růst, inflace mírně zvolní

Česká ekonomika si v příštím roce udrží rychlý růst, když se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o dvě až 2,5 procenta. Inflace se dál přiblíží k dvouprocentnímu cíli České národní banky (ČNB). Růst nominálních mezd překoná tempo růstu spotřebitelských cen, zvýší se tedy i reálné příjmy domácností. Nezaměstnanost mírně vzroste, přesto bude nadále patřit mezi nejnižší v Evropské unii. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz patnácti tuzemských odborných institucí a odhadů analytiků.
před 2 hhodinami

Letošní rozpočet směřuje k překročení naplánovaného schodku

Stát letos velmi pravděpodobně nedodrží schodek rozpočtu, který předchozí vláda naplánovala na 241 miliard korun. Deficit byl totiž už před vánočními svátky téměř 275 miliard. Z nejnovějších dat ministerstva financí to zjistila ČT. S dodržením plánovaného schodku už nepočítá ani nová ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ani nejsilnější opoziční strana ODS, ze které je předchozí šéf resortu.
před 14 hhodinami

Benzin je nejlevnější za více než čtyři roky

Benzin v Česku je nyní nejlevnější za více než čtyři roky. Od minulého týdne cena Naturalu 95 klesla o 41 haléřů na průměrných 33,35 koruny za litr. Nižší byla naposledy v červenci 2021. O více než čtyřicet haléřů zlevnila za týden také nafta, prodává se v průměru za 32,62 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.
před 21 hhodinami

Cena zlata znovu pokořila rekord

Cena zlata ve středu poprvé překročila 4500 dolarů (92 600 korun) za troyskou unci (31,1 gramu), na rekordu je i cena stříbra a platiny. Poptávku po drahých kovech zvyšuje podle analytiků zejména očekávané další snižování základních úrokových sazeb ve Spojených státech.
24. 12. 2025

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste, aerolinky přicházejí z celého světa

Zájem o revizi letadel v tuzemsku roste. V hangárech na pražské Ruzyni servisuje své stroje víc než desítka aerolinek z celého světa. Během dekády se jejich počet zdvojnásobil. I proto tam hledají nové zaměstnance. Lidí ve specializovaných profesích je ale málo.
24. 12. 2025

Svěřenský fond RSVP Trust, kam Babiš vloží Agrofert, je ve sbírce listin

Svěřenský fond RSVP Trust, do kterého premiér Andrej Babiš (ANO) nevratně vloží holding Agrofert, byl zveřejněn ve sbírce listin Evidence svěřenských fondů. Založila ho poradenská společnost Roklen s podporou právní kanceláře DBK, sdělila firma v pondělí. Babiš poté uvedl, že tak učiní do termínu, jak mu stanovuje zákon, tedy do třiceti dnů od svého jmenování premiérem.
23. 12. 2025Aktualizováno23. 12. 2025

Tatra dodá na Slovensko vojenské vozy za až 25 miliard

Společnost Tatra Defence Systems ze skupiny Czechoslovak Group (CSG) českého podnikatele Michala Strnada uzavřela se slovenským ministerstvem obrany samostatnou rámcovou smlouvu na dodávku až 1289 vojenských vozidel řady Tatra Force. Finanční rámec smlouvy pro potřeby ministerstva činí až 1,032 miliardy eur (přes 25 miliard korun).
23. 12. 2025

Vánočním nákupům na poslední chvíli vévodí poukázky či dárkové koše

Vánoční nákupy vrcholí. Lidé často pořizují zásoby jídla a někteří ještě i dárky. Mezi ty nejžádanější patří přednabité karty, poukazy na výrobky nebo zážitky či tematické balíčky zboží. Po těch je poptávka oproti loňsku vyšší. Rostl také zájem o odložené platby, protože Češi letos podle on-line platební služby hojně objednávali na poslední chvíli a riskovali, že zboží neobdrží včas. Za uplynulý víkend se obchodníkům zisky zvýšily oproti předchozímu týdnu až o čtyřicet procent, sezonu ale hodnotí jako srovnatelnou s tou minulou. Některým kamenným obchodům však tržby meziročně klesly kvůli internetové konkurenci. Právě e-shopy naopak očekávají vyšší čísla než loni.
22. 12. 2025
Načítání...