Schodek rozpočtu nebezpečně kolísá kolem určeného limitu. Opozice volá po úsporách, Fiala vyčkává

Události: Fiala věří, že se plánovaný schodek rozpočtu podaří dodržet (zdroj: ČT24)

Vláda už prakticky vyčerpala celý letošní plánovaný schodek státního rozpočtu. Česká televize to zjistila z dat, která zasílá ministerstvo financí sněmovnímu rozpočtovému výboru. Schválený deficit na rok je 295 miliard. V minulých dnech přitom schodek limit už krátce překročil. Premiér Petr Fiala (ODS) přesto věří, že kabinet plánovaný deficit dodrží. Ve druhé polovině roku totiž vláda čeká příjem desítek miliard z dividendy ČEZu nebo z daně z mimořádných zisků. Odklad úspor se ale nelíbí části opozice, která volá po okamžitých krocích.

Premiér ve sněmovně už ve čtvrtek přiznal, že se letošní rozpočet pro vládu nevyvíjí dobře, stále ale doufá ve světlejší zítřky. „Podle plánu se vyvíjí výdajová stránka rozpočtu, ale musíme vidět, jak funguje ekonomika a jaké budeme mít příjmy z daně právnických osob, windfall tax, dividenda ČEZu, to všechno bude ovlivňovat to, zda skutečně dodržíme ten deficit, a nebo zda budou potřeba nějaká další úsporná opatření,“ prohlásil Fiala.

Ozývají se ale i skeptičtější hlasy. „Já už si myslím, že deficit 295 miliard v letošním roce není dosažitelný. Otázka je, do jaké míry bude potřeba novela,“ říká předseda sněmovního rozpočtového výboru Josef Bernard (nestr. za STAN).

Limit pro schodek už byl chvíli překonán

Letošní schodek už dvakrát během minulého týdne překročil plánované celoroční maximum. Třeba 8. června vykázalo ministerstvo financí deficit vlády více než 296 miliard. Poté schodek zase o několik miliard klesl. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na začátku června oznámil plán úspor za zhruba dvacet miliard. „Nebudou to populární kroky, stejně jako není populární náš ozdravný balíček,“ uvedl tehdy.

Hospodaření státu v roce 2023
Zdroj: ČT24

Z 271 miliard na konci května poskočil schodek už minulou středu na více než 297 miliard. Tedy nad celoroční plánované maximum. Minulý pátek pak schodek mírně klesl na 293,5 miliardy. „Nesedíme se založenýma rukama a nečekáme, že to nějak dopadne, takže resorty dostaly úkol, aby přemýšlely nad tím, kde by ještě na provozu mohly ušetřit,“ konstatoval premiér.

Fiala stále věří, že vláda může letošní schodek dodržet. Premiér chce, aby jeho vláda vyhodnotila výsledky rozpočtu během léta. Až poté má kabinet rozhodnout, jestli v tomto roce navrhne miliardové úspory.

Okamžité úspory chce i část vládní koalice

Část koalice přitom požaduje, aby vláda začala šetřit hned. Třeba TOP 09 chce seškrtat až padesát miliard. „Je zásadní, abychom se probudili k aktivitě jako celá vláda a ještě v tomto roce, v tomto rozpočtu začali spořit. Není přijatelné, abychom nedodrželi schodek rozpočtu,“ zdůraznila předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Určitě by měli realizovat úspory, které je možné realizovat. Občané na nás hledí a očekávají, že tato vláda se bude chovat trošku jinak, že se bude chovat rozpočtově odpovědně,“ míní Bernard.

Důvody horšího hospodaření státu
Zdroj: ČT24

Vláda hospodaří hůře, než předpokládala, třeba proto, že na pomoc s vysokými cenami energií vyplatila už čtyřicet miliard korun. Z odvodů a daní od výrobců elektřiny ale zatím získala o 28 miliard korun méně. Podle plánu by měly být na konci roku tyto částky stejné. Další peníze od energetických firem mají přijít o prázdninách.

Zároveň kabinet asi nezíská do rozpočtu plánovaných padesát miliard z emisních povolenek. „Je tam naprosto podvodně vylhaných padesát miliard z Modernizačního fondu. Nedá se to ničím obhájit, proč se tam objevilo padesát miliard, není k tomu legislativa,“ prohlásila exministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Za prvé by se okamžitě měly snížit výdaje na drahé zahraniční zakázky, například na zbrojení. Už jenom tím bychom ušetřili 48 miliard korun,“ poznamenal předseda hnutí SPD Tomio Okamura.

Letošním příjmům rozpočtu pomůže také v pátek oznámená 54miliardová dividenda ČEZu a zhruba 28 miliard, které zatím stát plánuje získat z daně z mimořádných zisků. Zároveň ale nadále oproti loňsku rychle porostou například výdaje na důchody.

„Policistům a hasičům v České republice na tarify sáhnout nemůžeme. My jsme jim v lednu deset procent přidali, teď jim rozhodně nic nebudeme brát. Nemůžeme si dovolit riskovat s vnitřní bezpečnostní České republiky. Policisty a policistky potřebujeme, jejich práce si vážíme, stejně jako hasičů v České republice,“ podotkl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Nové příjmy státního rozpočtu
Zdroj: ČT24

Podle Fialy se schválilo, že deficit nesmí v příštím roce být vyšší než 2,75 procenta hrubého domácího produktu. „Přepočítáno podle těch dnešních hodnot to je nějakých 270 miliard korun,“ dodává premiér. „Dvě stě sedmdesát miliard rozhodně není ten schodek, se kterým bychom mohli souhlasit. Pro nás je důležité, abychom si ty cíle, které jsme si vytyčili, vzali za své všichni, abychom je také dodrželi, a ten cíl skutečně má být jenom lehce nad dvě stě miliard korun schodku,“ upozorňuje Pekarová Adamová.

Opoziční hnutí ANO v týdnu znovu vyzvalo premiéra, aby v souvislosti s růstem deficitu zbavil ministra financí Stanjuru možnosti „devastovat“ veřejné finance. Resort pod Stanjurovým vedením podle Schillerové nedostatečně dbá na výběr daní a deficit pak chce napravit zvýšením daní pro živnostníky a rodiny.