Rekordnímu zdražování benzinu podle CCS odzvonilo

Praha - Rekordní zdražování benzinu z minulých měsíců ustalo. Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil o 14 haléřů na 37,70 koruny za litr. Cena nafty se snížila o pět haléřů na 36,72 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum souvisí zlevnění s nižšími cenami ropy na světových trzích. Zpevnil také kurz koruny. „V následujících dnech bychom se u našich čerpacích stanic měli dočkat zlevnění, které by se mohlo pohybovat v řádu desetihaléřů. O něco výraznější bude pravděpodobně v případě benzinu,“ uvedl Čermák.

Pokles cen ale podle analytiků dlouho nevydrží. „V horizontu řekněme tří až čtyř měsíců se domnívám, že ceny ještě porostou. Pokud vezmeme horizont až několika let, tak tam nepochybně ceny porostou dále, výrazně,“ upozornil analytik společnosti Akcenta CZ Miroslav Novák.

Ceny benzinu i nafty se v krajích značně různí

Nejdražší byl koncem minulého týdne Natural 95 v Jihomoravském kraji, kde jeho cena v průměru činila 38,15 koruny za litr. Více než 38 korun za litr motoristé za benzin platili také v Praze a v Plzeňském kraji. Naopak nejlevněji bylo možné Natural 95 pořídit v Jihočeském a Ústeckém kraji.

Nafta byla taktéž nejdražší na jihu Moravy, kde se její cena pohybovala vysoko nad 37 korunami. Naopak nejlevnější diesel měli v Ústeckém a Jihočeském kraji, kde litr stál 36,03 koruny a 36,07 koruny.

Reportáž Ivy Brejlové (zdroj: ČT24)