Jak se neztratit v regálech plných vín

Praha - Víno se v České republice stává čím dál tím víc oblíbeným alkoholickým nápojem. Koupit dobré víno už chce nějaké zkušenosti. Cena je sice do jisté míry vodítkem, ale ne vždy platí, že kvalitní víno je to dražší. Jak se tedy v nabízeném sortimentu zorientovat a vybrat správně?

Při nákupu vína bychom rozhodně měli věnovat pozornost etiketě. Na ní si přečteme zemi původu i jméno výrobce, obsah alkoholu, ale i to, do jaké kategorie víno spadá. Vína se dělí například podle obsahu cukru ve vylisovaných hroznech, tzn. jakou cukernatost má mošt ještě před zkvašením. A od toho se odvíjí kvalita výsledného nápoje.

„V současné době se nejnižší jakostní třída označuje jako 'víno' nebo jako 'zemské víno'. Pak je víno jakostní, které se dále dělí na víno známkové a odrůdové, což je třeba Vavřinec, Modrý Portugal apod. A do poslední kategorie patří víno přívlastkové, což je například kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, ledové a další,“ popsala profesorka Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Chuť je sice individuální záležitost, na zemském vínu si ale nikdo moc nepochutná, zatímco víno přívlastkové bude chutnat asi každému. Bude mít totiž jemnější, harmoničtější chuť.

Víno se vyrábí kvašením, a protože kvasinky, které vyrábí alkohol, při tom spotřebovávají cukr, záleží také na tom, jak moc se víno nechá prokvasit. Dále se tedy vína třídí podle množství zbytkového cukru ve výrobku a dělí se na suchá, polosuchá, polosladká a sladká.

Jestli se jedná o víno červené, bílé nebo růžové, poznáme snadno pohledem. Ne vždy však platí, že barva nápoje odpovídá barvě hroznů, ze kterých byl vyroben. Dužina červených hroznů je totiž bílá a barvivo je koncentrováno ve slupce. Takže například bílé víno Tramín červený se vyrábí z červených hroznů, protože se do něj nenechá vylouhovat barvivo ze slupek. Podobné je to i u růžového vína. To se vyrábí buď ze směsi hroznů červených a bílých, nebo jen z hroznů červených a zase záleží na tom, kolik červeného barviva nechá výrobce přejít do samotného moštu.

Jak vybrat to pravé

Při výběru vína záleží také na tom, při jaké příležitosti ho chceme popíjet. V létě nás osvěží spíš víno bílé nebo růžové, zatímco v zimních večerech přijde vhod sklenka těžšího červeného.

Pokud máme v plánu dát si víno k jídlu, je výběr ještě o něco složitější. „Obecně platí univerzální pravidlo, že k rybám a lehkým pokrmům je lepší vybírat si víno, které je svěží, lehčí a minerální. Samozřejmě ale nemůžeme říct, že bychom si nemohli dát třeba plnější růžové nebo lehčí červené víno, záleží na úpravě pokrmu,“ vysvětlil sommelier Milan Krejčí. „Ideální stav je zajít do vinotéky a zkusit se poradit na téma budu vařit toto, co byste mi k tomu doporučili, a zároveň požádat o ochutnání, protože ve vinotékách už bývá standardem, že nám víno dají ochutnat,“ dodal.

Zvolit si pro nákup vína vinotéku před supermarketem je lepší také z toho důvodu, že v obchodních řetězcích většinou nemají optimální podmínky pro skladování vína. Víno s korkovým špuntem by mělo ležet a hlavně vína by měla být skladována při správných teplotách, na což je zapotřebí vinná lednice.

Skladování a archivace vín doma

Vína bychom měli doma skladovat ideálně ve sklípku, kde je stálá teplota. Vlastnit sklípek se ale podaří málokomu, proto se vyrábí vinné lednice, které mají v policích různou teplotu, od 6° do 18°C. Na druhou stranu investice do takového spotřebiče se vyplatí spíš pro vína, která jsou určena k archivaci. Pro vína, která nebudeme skladovat roky, postačí třeba chladnější spíž. Každopádně víno by nemělo být na světle a ideální teplota pro jeho uchování se pohybuje mezi 12°C a 16°C.

5 minut
Víno
Zdroj: ČT24

Možná si vzpomínáte na úryvek z českého filmu, kdy si aktéři schovávali víno na zvláštní příležitost tak dlouho, až se při jeho nalévání zjistilo, že z vína se stal rosol. To je poněkud přehnané, ale je pravdou, že jen malé množství vín se může archivovat. „Zhruba 99 % vín je určeno k rychlejší spotřebě, čímž mám na mysli druhý nebo třetí rok stáří. Určité procento vín vydrží do těch pěti, šesti let a potom už samozřejmě křivka vín, která dokáží zrát desítky let dlouho, velmi rychle klesá,“ upozornil sommelier. Pokud budeme skladovat víno roky, přestože k tomu nebylo určené, ztratí podle něj nápoj svou původní chuť i harmonii.

Jak víno podávat

Každé víno potřebuje určitou teplotu pro podávání a většinou ji nalezneme na zadní vinětě lahve. Obecně platí, že bílá a růžová vína se pijí chladnější než vína červená. Mladší vína snesou nižší teplotu, zatímco starší vína, jelikož jsou jemnější, potřebují teplotu trochu vyšší. Jak známo - chlad snižuje intenzitu vnímání chuti.

Teplotu vína můžeme měřit buď na lahvi speciálním teploměrem, nebo ještě lépe jiným teploměrem přímo ve vínu. Pro zachování správné teploty nápoje, kdy máme lahev na stole, se dají použít různé chladicí nádoby s dvojitými stěnami nebo různé gelové obaly, které se nechají před použitím nachladit v mrazáku, anebo postačí větší nádoba s ledem. Tady je ovšem dobré nepřidávat k ledu vodu, jak se často dělává, protože víno se pak přechladí.

Dekantační karafy
Zdroj: ČT24/www.bonvivant.cz

Červené víno se podává trochu jinak. Červenému vínu je dobré dát po otevření čas a nechat ho vydýchat, tzn. otevřít a nechat ho hodinu, dvě stát při správné teplotě. Nebo můžeme víno tzv. zdekantovat, na což se používají dekantační karafy, které mají širší dno. „Při dekantaci vína dochází k jeho provzdušnění, takže se zjemní, příjemně otevře a je pak elegantnější, protože prvních 20 až 30 minut to víno jakoby soupeří s novými podmínkami,“ podotkl Krejčí.

Co s nedopitou lahví

Pokud se nám stane, že víno nedopijeme, je dobré vědět, jak ho správně uchovat. Jestliže je v lahvi více než polovina, tak víno ještě není tolik náchylné na oxidaci a stačí ho zavřít obyčejnou zátkou. V případě, kdy už nám v lahvi zbývají jen dvě tři deci, je dobré ochránit ho před přístupem vzduchu. Na to postačí vakuová pumpička, speciálně prodávaná na vína. Tou vysajeme vzduch anebo se dá použít elegantnější způsob, a to je vstříknutí dusíku, který nežádoucí vzduch vytlačí ven. V obou případech pak stačí lahev už jen zavřít zátkou. Neméně důležité je vědět, že načaté víno by se mělo skladovat při takové teplotě, při které se má podávat. Takže otevřené červené do lednice nepatří.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Ekonomika

Klasickým restauracím přebírají zákazníky fastfoody. A přibývá jich

Restauracím rychlého občerstvení se v tuzemsku daří a podle provozovatelů pokladních systémů přebírají část zákazníků tradičním podnikům. Zavedené řetězce rozšiřují síť svých poboček a přicházejí i nové značky, které jsou zaměřené i na zdravější stravování. Provozovatelé i analytici očekávají další růst fastfoodového sektoru. Lidé podle nich stále častěji vyhledávají rychlost, jednoduchost a moderní prostředí.
před 1 hhodinou

EK by mohla brzy představit zmírnění zákazu spalovacích motorů, píše Reuters

Evropská komise by mohla 16. prosince zveřejnit balíček opatření na podporu automobilového průmyslu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje. Jeho součástí by měla být i mírnější verze plánovaného zákazu spalovacích motorů od roku 2035.
před 5 hhodinami

Lyžování v Itálii se tuto zimu kvůli olympiádě citelně prodraží

V tuzemsku roste zájem o lyžování v Alpách. Letos se tam chystá o desetinu Čechů víc než loni, vyplývá z dat cestovních kanceláří a rezervačních platforem. Tuto sezonu si ale lyžaři budou muset připlatit. V době zimní olympiády, která v Itálii začíná 6. února, se v tamních střediscích zvýší ceny až na pětinásobky. Kvůli tomu se zvedá zájem i o menší lyžařské areály – a to i v sousedním Rakousku nebo ve Francii.
před 8 hhodinami

Čeští vědci by si měli více věřit, zaznělo v Událostech, komentářích z ekonomiky

České start-upy i zavedené společnosti vyvíjejí špičkové technologie, se kterými jsou úspěšné v tuzemsku i na mezinárodním poli. Stát se je snaží motivovat přímo prostřednictvím různých dotací, ale i nepřímo skrze daňové odpočty na výzkum a vývoj. Navzdory tomu se česká ekonomika v takzvaném indexu inovativnosti spíše propadá. O příčinách poklesu a možnostech zlepšení v Událostech, komentářích z ekonomiky debatovali výzkumnice z Technické univerzity Liberec Markéta Hujerová, výkonná ředitelka Czechitas Senta Čermáková a hlavní ekonom ČSOB Jan Bureš. Debatou provázely Vanda Kofroňová a Tereza Gleichová.
před 8 hhodinami

Šest zemí včetně Česka vyzývá EU k zachování hybridních aut po roce 2035

Představitelé Itálie, České republiky, Slovenska, Polska, Maďarska a Bulharska vyzývají Evropskou unii, aby od roku 2035 nezakazovala hybridní automobily. Požadují rovněž zařazení biopaliv mezi paliva s nulovými emisemi. Informovala o tom v pátek agentura ANSA s odvoláním na dopis, který podle ní podepsal mimo jiné český premiér v demisi Petr Fiala (ODS).
5. 12. 2025

ČSÚ: Maloobchodní tržby v Česku v říjnu meziročně stouply o 2,8 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v říjnu opět meziročně vzrostly, bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel se zvýšily o 2,8 procenta. V září to bylo po revizi rovněž o 2,8 procenta. Meziměsíčně tržby v říjnu stouply o 0,4 procenta. Data na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
5. 12. 2025

Netflix se dohodl na převzetí části Warner Bros. Discovery za 72 miliard dolarů

Americký provozovatel streamovací platformy Netflix se domluvil na převzetí části mediální skupiny Warner Bros. Discovery za 72 miliard dolarů (asi 1,5 bilionu korun). Společnost to oznámila v tiskové zprávě. Netflix podle dohody získá filmová studia Warner Bros. a také streamingovou divizi, včetně konkurenční platformy HBO Max.
5. 12. 2025Aktualizováno5. 12. 2025

Němečtí poslanci schválili důchodový balík

Německý Spolkový sněm navzdory odporu části koaličních poslanců schválil vládní důchodový balík. Spor o něj v posledních týdnech vyvolal krizi ve vládě kancléře Friedricha Merze (CDU). Postavila se proti němu totiž část mladých poslanců vládní konzervativní unie CDU/CSU, podle kterých představují některá opatření balíku příliš velkou zátěž pro státní rozpočet a mladou generaci. Návrh nakonec prošel pohodlnou většinou hlasů, hlasovalo proti němu jen sedm vládních poslanců.
5. 12. 2025Aktualizováno5. 12. 2025
Načítání...