Irsku hrozí další snížení ratingu, zemi trápí gigantický deficit

Dublin – Přední ratingové agentury varovaly Irsko, že mu opět sníží hodnocení úvěrové spolehlivosti, pokud země nevyjasní, kolik ji bude stát řešení dluhu v zestátněním finančním ústavu Anglo Irish Bank. Snížením ratingu pohrozila agentura Moody's Investors Service a konkurenční Standard & Poor's. Třetí významná agentura Fitch Ratings bezprostředně s žádnou změnou ratingu v případě Irska nepočítá, už ale naznačila, že rating Irska je v ohrožení. Irský finanční sektor se už delší dobu potýká s vážnými problémy, které se v poslední době často podepisovaly i na poklesu kurzu eura.

Irsko se snaží přesvědčit investory, aby se jeho dluhopisů nezbavovali a uvěřili v životaschopnost plánovaných kroků. Země musí především snížit rozpočtový deficit, který je největší ze všech zemí unie, a potom zklidnit situaci na politické scéně. Konečná verze návrhu, jak se vypořádat s bankou Anglo Irish, by měla být předložena ještě tento týden. Irská vláda doufá, že se jí podaří rozptýlit obavy kolem způsobu, jak se vypořádat s dluhy banky. 

Vláda počítá s tím, že ji problémy v Anglo Irish Bank budou stát asi 25 miliard eur (zhruba 614 miliard Kč). I tato částka je ale tak obrovská, že irský rozpočtový deficit letos dosáhne 25 procent HDP. Agentura S&P navíc upozornila, že Irsko možná bude muset na řešení dluhů banky vynaložit až 35 miliard eur. 

Na nejnovější vývoj už reagovaly finanční trhy dalším výprodejem irských dluhopisů. Výnosová prémie se u nich proto dostala vůči německým dluhopisům nejvýše za dobu existence eura. Nepomohlo ani ujištění vlády, že Dublin je schopen situaci kolem Anglo Irish uspokojivě vyřešit. „Nemohu předstírat, že jejich rating je zcela v bezpečí,“ řekl agentuře Reuters analytik ratingové agentury Fitch Chris Pryce. Fitch nyní hodnotí hlavní devizový rating Irska na stupni AA- se stabilním výhledem.