Inflace v červnu klesla na dvě procenta, překvapila analytiky

Události: Zdražování zpomaluje (zdroj: ČT24)

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o rovná dvě procenta, meziměsíčně klesly o 0,3 procenta, oznámil ve středu ráno Český statistický úřad (ČSÚ). Výrazně meziročně zlevnily některé potraviny, například mouka či mléko. Dosažení dvouprocentního inflačního cíle České národní banky překvapilo analytiky.

„Spotřebitelské ceny v červnu oslabily svůj meziroční růst na dvě procenta. Tento vývoj byl ovlivněn zmírněním cenového růstu ve většině oddílů spotřebního koše. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ceny meziročně klesly zhruba o čtyři procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

V oddíle doprava zmírnil meziročně růst cen pohonných hmot a olejů z 10,8 procenta v květnu na 6,1 procenta v červnu. V oddíle rekreace a kultura přešly ceny dovolených s komplexními službami z květnového růstu o 8,4 procenta v pokles o desetinu procenta v červnu v důsledku nástupu cen pobytů v sezonních destinacích, informovali statistici.

V oblasti bydlení zdražilo o sedm procent nájemné, o 10,9 procenta vodné a o 13,4 procenta stočné. Cena elektřiny se zvýšila o 10,6 procenta a tepla a teplé vody o 4,7 procenta. Meziročně ale klesly ceny zemního plynu a tuhých paliv, a to o 7,9 procenta a o 3,8 procenta.

Meziročně více se platilo také za stravovací služby – o 7,4 procenta, a ubytovací služby – o 8,1 procenta. Zdražily rovněž lihoviny, pivo a tabákové výrobky. Víno bylo meziročně o necelá tři procenta levnější.

Zlevnila mouka, mléko i cukr

Na meziroční snižování celkové cenové hladiny měly v červnu podle ČSÚ největší vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů, kde klesly především ceny mouky o 20,9 procenta, drůbežího masa o 12,1 procenta, polotučného trvanlivého mléka o 14,7 procenta, vajec a cukru o 20,4 procenta.

Snížení inflace na cíl ČNB analytiky překvapilo

Červnové snížení inflace na cíl České národní banky je velmi překvapivé, shodli se analytici oslovení ČTK. Koruna podle nich reagovala oslabením. Vývoj vytváří prostor pro další snižování úrokových sazeb, míní.

„Jde o výrazné překvapení, když trh vyhlížel hodnotu 2,4 procenta, Česká národní banka pak 2,5 procenta. Koruna míří ke slabším hodnotám, vůči euru ztrácí několik haléřů a dostává se až k 25,38 koruny za euro,“ řekl analytik Cyrrusu Vít Hradil. Proti začátku června je koruna již slabší zhruba o tři procenta, doplnil analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

Zdeněk Pikhart z ČNB ke zpomalení inflace v ČR (zdroj: ČT24)

Tento výsledek může bankovní radu mírně nalomit v přesvědčení, že bude třeba zvolnit další uvolňování měnové politiky, myslí si analytik Raiffeisenbank Martin Kron. I z tohoto důvodu koruna pokračuje v trendu oslabování. „Domníváme se, že existuje další prostor pro snižování sazeb a tento výsledek nás v tomto přesvědčení ujišťuje. Na srpnovém zasedání ale přesto očekáváme zpomalení tempa snižování sazeb a tentokrát snížení o čtvrt bodu,“ dodal.

Inflace se v červnu trochu předčasně vrátila na cílovou hodnotu ČNB, upozornil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Meziroční inflace se tak vrací na dvě procenta, kde byla naposledy v březnu. „Vypadá to velmi dobře, přesto základní inflační problém přetrvává. Dál totiž velmi svižně zdražují služby, které se navíc letos těší zvýšené poptávce,“ podotkl.

Prostor pro další pokles meziroční inflace se zdá být malý, míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. „Opětovný růst cen pohonných hmot a oslabení koruny budou mít tendenci tlačit inflaci vzhůru. K nim se přidá i nízká srovnávací základna u cen potravin,“ předpovídá. Obecně pak zdražování může podle něj podpořit svižnější růst poptávky ze strany domácností. Inflaci proto ve druhé polovině roku očekává nad dvěma procenty. V prosinci není vyloučené přiblížení k hranici tří procent, poznamenal.

„Je pravděpodobné, že vzhledem k avizovanému letnímu a podzimnímu zlevňování energií bude inflace klesat v dalších měsících hlouběji pod cíl ČNB a v druhé polovině roku bude nižší, než jsme původně očekávali,“ zastává opačný názor analytik Patria Finance Jan Bureš.

Česko si v červnu výrazně polepšilo v evropském žebříčku inflace. Ze 41 sledovaných zemí ji mělo jedenáctou nejnižší, zatímco v květnu bylo Česko v polovině žebříčku, když vykázalo 23. nejvyšší inflaci. Vyplývá to z analýzy investiční platformy Portu.