TÉMA

Oslabení

Inflace v červnu klesla na dvě procenta, překvapila analytiky

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o rovná dvě procenta, meziměsíčně klesly o 0,3 procenta, oznámil ve středu ráno Český statistický úřad (ČSÚ). Výrazně meziročně zlevnily některé potraviny, například mouka či mléko. Dosažení dvouprocentního inflačního cíle České národní banky překvapilo analytiky.
10. 7. 2024Aktualizováno10. 7. 2024, 20:07|

Extrémní únava i neurologické potíže. Dlouhý covid se rozvinul nejméně u osmi procent lidí

Extrémní únava, bolesti kloubů a svalů, oslabení imunity i neurologické potíže mohou být příznaky takzvaného postcovidového syndromu. Podle nové studie českých lékařů se rozvinul nejméně u osmi procent lidí, kteří kvůli těžkému covidu museli do nemocnice. Dlouhodobé komplikace se ale nevyhýbají ani pacientům s mírnějším průběhem nemoci.
3. 5. 2024|

Inflace v Německu v prosinci výrazně zpomalila, za celý rok však byla rekordní

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v prosinci výrazně zpomalilo, míra inflace se tak dostala na 8,6 procenta z listopadových deseti procent. V předběžné zprávě to oznámil Spolkový statistický úřad. Za celý loňský rok pak míra inflace podle předběžných propočtů činila 7,9 procenta, což je rekord v novodobých dějinách spolkové republiky. Euro v reakci výrazně oslabuje.
3. 1. 2023Aktualizováno3. 1. 2023, 17:47|

Euro je vůči dolaru nejslabší za 20 let. Podle expertů i kvůli energetické krizi

Euro se v úterý dopoledne na devizovém trhu propadlo vůči dolaru na nejnižší hodnotu od prosince 2002. Podle analytiků k tomu přispívají obavy z recese a také energetická krize v eurozóně. Dolar naopak těží z razantního zpřísňování měnové politiky ve Spojených státech.
5. 7. 2022|

Těžký průběh covidu zvyšuje riziko úmrtí v následujícím roce, ukázala studie

U pacientů, kteří přežili těžký průběh onemocnění covid-19, existuje asi dvakrát vyšší riziko, že zemřou v následujícím roce, než u lidí, kteří se koronavirem nenakazili vůbec nebo měli jen mírný průběh nemoci. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnil odborný časopis Frontiers in Medicine.
2. 12. 2021|