Dodatečné navýšení penzí vláda navrhla projednat ve zrychleném režimu. Opozice nesouhlasí

Dodatečné navýšení penzí vláda navrhla parlamentu projednat ve zrychleném režimu (zdroj: ČT24)

Sněmovna by měla příští týden projednávat navýšení důchodů. Vláda chce jejich růst o tři sta korun nad rámec zákonné valorizace, která bude v průměru kolem 450 korun. Dodatečné navýšení kabinet navrhl dolní komoře projednat ve zrychleném režimu.

„Já bych to chtěla schválit takzvaně v prvním čtení, aby měli důchodci a důchodkyně co nejrychleji jasno. Zákonná valorizace je to minimum, co se musí přidat. My chceme udržet tempo růstu důchodů, tak přidáváme všem tři stovky,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

V případě zrychleného projednání ale není možné podávat pozměňovací návrhy. To kritizuje opozice a některé kluby už teď mluví o tom, že by takový postup chtěly blokovat. Podle ministryně práce ale zákonodárci předlohu stihnou schválit i standardní cestou.

„Zvýšení penzí nad rámec valorizace, ke kterému by nemělo docházet ve chvíli, kdy na to peníze nejsou. Pro mě je naprosto nepřijatelné, abychom na dluh zvyšovali důchody a ještě ve zkráceném řízení,“ konstatuje předsedkyně strany TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Přijde mi docela problematické, aby návrh, který má zatížit rozpočet čtrnácti, patnácti miliardami ročně, se projednával ve zrychleném režimu, s minimální rozpravou,“ souhlasí také místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Starobní, invalidní a pozůstalostní penze se podle zákona zvyšují vždy od ledna, a to o růst cen a polovinu růstu reálné mzdy. Valorizace tak už odráží zdražování za určité období i část navyšování výdělků. Mimořádné přidání ministerstvo zdůvodnilo v podkladech k novele tím, že očekávaný růst penzí bude nižší než v posledních letech.

Vláda Andreje Babiše (ANO) prosadila vyšší růst důchodů, než nařizuje zákon, i v předchozích letech. V lednu 2019 se průměrný starobní důchod zvýšil podle zákona o 600 korun a k tomu ještě o 300 korun. Loni se v lednu podle zákona přidalo v průměru 749 korun a k tomu navíc 151 korun. Důchodci a důchodkyně pak ale dostali ještě mimořádný jednorázový covidový bonus pět tisíc korun, o kterém kabinet rozhodl krátce před krajskými volbami. Opozice také loni mluvila o uplácení voličů.