Daňový balíček stihneme schválit, věří Dolejš. Opoziční výhrady jsou však stále hlasitější

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Daňový balíček začne platit na počátku příštího roku, i když se tomu opozice snaží zabránit. Je o tom přesvědčen poslanec KSČM Jiří Dolejš, jehož strana vládu podporuje a je připravena schválit i daňové změny. Opoziční politici ale dali najevo, že i na mimořádné schůzi, kterou nechaly vládní strany svolat na příští pátek, budou zevrubně přednášet pozměňovací návrhy a schválení změn navržených kabinetem se pokusí zabránit. O daňových změnách a rozpočtu debatovali v Otázkách Václava Moravce Jiří Dolejš (KSČM), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN).

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) počítá s příjmy, které má státu přinést daňový balíček, v rozpočtu na příští rok, jisté je ale zatím nemá. Opozice v pátek jeho projednávání zablokovala, když čas určený na třetí čtení zákonů zaplnila přednášením změn k programu schůze Poslanecké sněmovny, a přestože vláda následně požádala o svolání mimořádné schůze, výhrady tím neumlčela.

Opozice má zásadní připomínky například vůči způsobu zdanění hazardu. „Souhlasíme s řadou výhrad, které zaznívají – od odborníků, ne jen od politiků,“ poznamenal předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Předseda nejmenší sněmovní strany STAN Vít Rakušan upozornil, že pokud balíček projde ve třetím čtení sněmovnou, ještě to neznamená, že bude platit od počátku příštího roku, jak kabinet chce. Po sněmovně se jím bude zabývat Senát, kde má většinu opozice a klub STAN je zde naopak nejsilnější. „Vím, že v Senátu bude debata velmi náročná. Domnívám se – jak slyšíme názory většiny senátorů z nejrůznějších klubů – že balíček, pokud projde v této podobě, bude odmítnut,“ avizoval.

Podle poslance KSČM Jiřího Dolejše ale ani senátní veto prosazení změn tak, aby platily k 1. lednu, nejspíše nezabrání. „Nevidím důvod, proč by se to nestihlo. Pokud to opustí půdu sněmovny a pokud to Senát projedná na nejbližší schůzi, tak se nám to vrací do sněmovny k rozhodnutí. A pan prezident je schopen podepisovat velmi rychle, když potřebuje,“ řekl.

Daňový balíček
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí/ČTK

Vyšší daň za alkohol, nová za hazard

Vládní balíček počítá se zvýšením spotřebních daní na tabák a alkohol o desetinu v případě prvého a zhruba o 13 procent u lihu a také se zvýšením daní z hazardních her. Kurzové sázky by se měly danit 25 procenty, loterie 30 procenty a u příjmů z hazardu nad sto tisíc korun má navíc být patnáctiprocentní srážka.

I s tím má opozice problém. Podle Ivana Bartoše je zvláštní, že se vláda v rámci hazardu nezaměřila například na výherní automaty. „Společensky nejhorší závislost je na hracích automatech. Tam bych chápal, že budu hýbat s daňovým zatížením, ale toho se návrh netýká. Automaty zůstávají na svých,“ poukázal.

Opoziční kritika se týká také poplatku za vklad do katastru nemovitostí. Dnes se za něj platí tisíc korun, od příštího roku by to již mohl být dvojnásobek. Podle Víta Rakušana je víc než dost, že existuje daň z nabytí nemovitosti. „Mladá rodina nejenomže zaplatí daň z toho, že si na hypotéku pořídí nějakou nemovitost. Oni potom ještě jdou na katastr si to zapsat – a vy po nich chcete ještě tisícovku?“ argumentoval předseda STAN proti zvýšení poplatku.

Řada pozměňovacích návrhů může balíček výrazně změnit

Jiří Dolejš ale podotkl, že žádné z výhrad nejsou důvodem k tomu, aby opozice projednávání návrhu blokovala. Připomněl, že existuje řada pozměňovacích návrhů, sám ostatně spolu s Romanem Onderkou (ČSSD) navrhl, aby se daň z hazardu vztahovala i na výherní automaty, jak o tom hovořil šéf Pirátů.

„Myslím, že daňový balíček je příležitost vyřešit některé věci, které jsou na stole už nějakou dobu. (…) Prošel zevrubným druhým čtením, v rozpočtovém návrhu byl projednáván natřikrát,“ shrnul Dolejš.

Zásadní podle něj bude průběh mimořádné schůze a to, jak budou postupovat opoziční politici. „Jestli jen chtějí připomenout své výhrady, anebo chtějí pokračovat v obstrukční taktice,“ poznamenal. Míní, že když „každá frakce řekne, co chce, a pak se hlasuje“, dá se vše stihnout za jedno dopoledne.