Daňové přiznání lze podávat i elekronicky

Praha - Do konce března musí daňoví poplatníci odevzdat daňová přiznání. Při promeškání tohoto termínu mohou finanční úřady vyměřit opozdilcům pokutu ve výši až deset procent z daně. Ti, kteří se chtějí vyhnout frontám na úřadech nebo z různých důvodů nemohou podat přiznání osobně, mohou využít elektronického formuláře.

„Není to jenom o úspoře času, ale také o tom, že poplatník má větší jistotu, že jeho daňové přiznání bude vyplněno správně. Jedná se o aplikaci, kterou provozuje ministerstvo financí, takže pokud se použije, je daleko větší pravděpodobnost, že přiznání bude alespoň po formální stránce v pořádku,“ vysvětluje ředitel FÚ v Novém Bydžově Václav Pokorný.

Při podávání přiznání prostřednictvím internetu může poplatník sledovat, co se s jeho přiznáním děje. Bezpodmínečně nutný není ani elektronický podpis. Přiznání je totiž možné také vytisknout a odevzdat v papírové formě na finanční úřad. Podatelny úřadů jsou v období od 25. do 28. března otevřeny až do 18 hodin. V okresních městech lze vyplněné klasické formuláře i formuláře z internetu odevzdávat i v sobotu dopoledne.

Na dotazy týkající se daní a daňových přiznání bude v chatu na Portálu ČT24 odpovídat daňový poradce Martin Šesták ve čtvrtek 27. března.