Daimleru se propadly akcie a už čelí převzetí konkurence

Praha - Automobilka Daimler, výrobce například Mercedesu nebo Smartu, je žhavým kandidátem na převzetí takzvanými hedgeovými fondy. Podle německého tisku je největším "žralokem" švédský fond Cevian Capital. Akcie Daimleru by od začátku roku ztratily polovinu hodnoty, ale stále je považován za zdravou firmu, která bude na akciové houpačce brzy opět nahoře.

„Důvody propadu akcií jsou rekordní ceny surovin a slabý dolar, auta se vyrábí v Evropě za eura a prodávají nejvíce ve Spojených státech za dolary. Přesto automobilka stále vydělává,“ popsal problémy Daimleru redaktor České televize Jan Hreňo. „Fondy by sáhli po Daimleru právě proto, aby si vylepšily cash-flow,“ dodal. „Automobilka se ale necítí jako kandidát na převzetí, ale vyloučit ho nemůže, banky také reportují zájem fondů o Daimler,“ doplnil.

Daimler v uplynulých letech prošel oživovací kůrou a vlastnicky je hodně rozdroben, největším akcionářem je Emirát Kuvajt s téměř deseti procenty aktiv, Daimler mají pak v portfoliu investiční fondy, ale i řada drobných akcionářů.

Švédský fond Cevian Capital je úzce spojen s automobilkou Volvo, v loňském roce právě na německém trhu podnikl několik akvizic.