Britové se učí jíst ekologicky, bez ohrožených ryb

Londýn - Britský obchodní řetězec Selfridges spustil kampaň na záchranu ryb. Prodejce luxusního zboží přišel osobně podpořit i princ Charles. Přestože aktivismus k Selfridges nikdy příliš nepatřil, řetězec škrtl ohrožené mořské druhy z jídelníčků a hodlá Brity naučit, jak nakupovat, respektive jíst ekologicky. Mezi dotčené ryby patří například treska či úhoř.

Selfridges nyní na poutačích svého obchodního domu v Londýně apeluje na nakupující: pokud budete dál kupovat tresky, platýze, halibuty, tygří krevety, mečouny nebo úhoře, mohli by do roku 2050 vyhynout. „Každý si může sám rozhodnout, co chce a nechce jíst. Když po ohrožených druzích ryb bude menší poptávka, snad přimějeme průmysl, aby omezil výlovy,“ prohlásil Jonathan Baillie z Londýnské zoologické společnosti.

Alannah Weston, kreativní ředitelka Selfridges

„Musíme jít v našem odvětví příkladem. Další luxusní domy by se měly připojit, abychom na celý problém upozornili co nejvíc lidí.“

Selfridges agituje za záchranu ryb (zdroj: ČT24)

Selfridges a Londýnská zoologická společnost si slibují, že informovaní zákazníci začnou hýbat s nabídkou, a oddálí tak možnou ekologickou katastrofu. K tomu účelu rozdávají knížky s popisem ryb, které můžou z oceánů brzy zmizet. Jako osvětu dokonce vyrobily speciální aplikaci do chytrých telefonů.

„Projekt Oceán“ poběží celý měsíc. Po něm pak přijde na řadu projekt, který Selfridges rovněž sponzoruje. Na Filipínách vznikne mořská rezervace pro ty ryby, kterých v oceánu rychle ubývá. Seznam s rybami, kterým je lepší se pro jejich zachování vyhnout, je zde dostupný v angličtině.

  • Mražené ryby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2546/254573.jpg
  • Japonští rybáři zdroj: AFP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1868/186750.jpg
  • Leták s ohroženými druhy ryb autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2546/254572.jpg