ŽIVĚ: Zvýšení rozpočtového schodku kvůli povodním projedná sněmovna zkráceně

Jednání sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanci potvrdili odpoledne trvání stavu legislativní nouze pro schvalování zvýšení výdajů letošního státního rozpočtu a jeho schodku o třicet miliard korun. Peníze mají jít na odstraňování škod po povodních, které postihly v polovině září především Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Sněmovna souhlasila, že projedná vládní rozpočtovou novelu zkráceně. Podle informací z koaličního tábora by schůze k vládní předloze mohla končit už kolem 19:00.

Vláda požádala o vyhlášení stavu legislativní nouze kvůli hrozbě hospodářských škod. Tento stav umožní schválit novelu zrychleně třeba již během jednoho dne, a to včetně případných pozměňovacích návrhů. Schválená novela rozpočtu zamíří rovnou na Hrad k podepsání prezidentem republiky. Senát se schvalováním rozpočtu nezabývá.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli prohlásil, že škody na majetku státu budou vyšší než třicet miliard. Jen v resortu ministerstva zemědělství půjde u vodohospodářských staveb o patnáct miliard a v resortu ministerstva dopravy u infrastruktury o deset miliard. Schodek schválený na letošek má novelou vzrůst z 252 na 282 miliard korun.

Rozpočtová novela je jediným bodem programu schůze, který sněmovna schválila beze změn. Zamítla návrh předsedy ANO Andreje Babiše, aby se zabývala také stanovením úkolu vládě, podle kterého měl kabinet předložit vyhodnocení povodní a navrhnout opatření, která by zabránila rozsáhlým škodám do budoucna. Neuspěly ani požadavky Josefa Bělici a Ladislava Oklešťka (oba ANO), aby poslanci projednali konkrétní opatření pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Program schůze i zkrácené projednání rozpočtové novely sněmovna schválila hlasy téměř všech přítomných poslanců, proti nebyl nikdo. Babiš avizoval, že poslanci strany rozpočtovou změnu podpoří. „Ty peníze jsou potřeba,“ řekl. V projevu se mimo jiné vyslovil pro výstavbu vodních děl pro ochranu před povodněmi. „Zkuste teďka udělat takové zákony, aby se začala skutečně urychleně dělat protipovodňová díla, která ochrání,“ vyzval předseda ANO.

Chce také, aby se dolní komora vedle rozpočtové novely zabývala i stanovením úkolu vládě, podle kterého by měl kabinet předložit vyhodnocení povodní a navrhnout opatření, která by zabránila rozsáhlým škodám do budoucna.

Navýšení schodku podpoří také poslanci SPD, prohlásil předseda strany Tomio Okamura, byť měl výhrady ke způsobu financování pomoci prostřednictvím zvýšení rozpočtového schodku. Podle něj by vláda měla zastavit pomoc ukrajinským uprchlíkům a zrušit tři ministerské úřady. Lídr SPD stejně jako předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová zdůraznil, že všechny peníze musí jít jen na odstranění povodňových škod. Dvojice opozičních hnutí bude navíc žádat od vlády informace o jejich přesném směřování a plánovaném využití.