Sněmovna neprojednala zvýšení příspěvků na péči, koaliční většina zamítla návrh programu schůze iniciované hnutím ANO

Poslanci po méně než hodině ukončili debatu o příspěvcích na péči, opoziční klub hnutí ANO neprosadil tento jediný bod mimořádné schůze, kterou sám inicioval. Ministerstvo práce a sociálních věcí je totiž i tak hodlá nejpozději v polovině roku zvyšovat, což šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) zopakoval i na plénu.

Poslanci ANO zdůvodňovali navrhované zvýšení příspěvků zdražením poskytovaných služeb, což podle nich zhoršuje jejich dostupnost klientům. Stát by v případě přijetí předlohy vydal na příspěvky podle odhadu autorů zhruba o pět miliard korun ročně navíc.

„Můžeme pomoci jedné z nezranitelnějších skupin obyvatel,“ nabádal poslance k přijetí předlohy Aleš Juchelka (ANO). Pečující podle něj nepotřebují školení a rozšíření odlehčovacích služeb, jak navrhla koalice. „Ti lidé potřebují peníze, když se jim zdražuje všechno okolo,“ řekl. Zvýšení příspěvku na péči je podle Juchelky na rozdíl od zavedení korespondenční volby nutné.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce, aby výši příspěvků nestanovoval přímo zákon, ale aby ji mohla měnit svým nařízením vláda v návaznosti na růst cen. Jurečka upřesnil, že novela je v legislativním procesu. „Je tady jasný závazek, byl řečen veřejně, že nejpozději od 1. července příspěvek na péči je nutné zvýšit,“ podotkl ministr. Podle dřívějších informací by to mohlo být o čtvrtinu.

Příspěvky na péči by měly podle představ poslanců ANO vzrůst o desetinu lidem do osmnácti let věku ve všech čtyřech stupních závislosti na pomoci druhých. O deset procent by novela zvyšovala také příspěvky lidem starším osmnácti let ve třetím a čtvrtém stupni závislosti. V prvním stupni by příspěvek vzrostl z 880 korun na 2000 korun a ve druhém stupni z 4400 korun na 6400 korun.

Naposledy se příspěvky plošně zvyšovaly v roce 2016, o dva roky později vzrostly částky pro třetí a čtvrtý stupeň závislosti na pomoci jiných. Lidé do osmnácti let věku dostávají v současnosti podle stupně závislosti 3300 korun, 6600 korun, 13 900 korun, nebo 19 200 korun měsíčně. Novela ANO by částky zvedla na 3630 korun, 7260 korun, 15 290 korun a na 21 120 korun za měsíc. Lidem starším osmnácti let ve třetím stupni závislosti by příspěvek vzrostl o 1280 na 14 080 korun a ve čtvrtém stupni o 1920 korun na 21 120 korun.

Ve sněmovně je v podstatě od začátku volebního období novela poslanců opozičního hnutí SPD, která zvyšuje příspěvky na péči lidem v prvním a druhém stupni závislosti na pomoci druhých. Dolní komora předloni v prosinci tuto předlohu v úvodním kole jen rozjednala. „Vláda brání tento návrh řádně doprojednat,“ uvedl v pátek předseda poslanců SPD Radim Fiala. Nynější částky jsou podle něj neúnosné, když od posledního zvýšení příspěvků činila inflace v souhrnu asi čtyřicet procent, dodal.

Lidovci podle prvního místopředsedy strany Jana Bartoška přišli s navýšením příspěvku na péči v půlce prosince a usilují o to, aby se tak skutečně stalo. „Uvidíme, jak budeme úspěšní na koaličním jednání, a současně ten zákon umožní vládě rychlejší jednání v případě navyšování příspěvku,“ vysvětlil Bartošek v Událostech, komentářích.

Poslanec SPD Radek Koten zdůraznil, že jeho hnutí navýšení příspěvku navrhovalo už v roce 2020 a žádná ze stran podle něj o to neměla zájem. „Já si myslím, kdo rychle dává, ten dvakrát dává. A dovoluji si tvrdit, že v případě, že by ten návrh byl přijat, tak se to dá valorizovat kdykoliv,“ domnívá se Koten.

Události, komentáře: Radek Koten a Jan Bartošek k mimořádným schůzím sněmovny (zdroj: ČT24)