ŽIVĚ: Poslanci schválili pevný čas hlasování o reformě penzí

Jednání sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanecká debata ke sporné důchodové reformě skončí v pátek před polednem. Sněmovna o tom rozhodla na návrh koalice ráno v době, kdy se do diskuse hlásilo ještě 28 zákonodárců. Předsedkyně opozičního ANO Alena Schillerová nevyloučila, že se hnutí kvůli širším změnám v penzích obrátí na Ústavní soud. Požádala proto o právní rozbor postupu vládního tábora.

Po běžné debatě budou moci poslanci ještě podávat k vládní penzijní novele pozměňovací návrhy. Vládní tábor využil k omezení obecné diskuse návrh na vrácení předlohy k opětovnému projednání sociálnímu výboru. Ve středu jej zmínila poslankyně opozičního SPD Lucie Šafránková. Pro jistotu, aby byl podán správně, jej pak podal také předseda klubu vládního hnutí STAN Josef Cogan.

Šéf poslanců ODS Marek Benda zdůvodnil stanovení pevné hodiny pro hlasování o návrhu na 11:45 poukazem na to, že sněmovna jedná o důchodech už třetí den. I někteří opoziční poslanci už poukazovali na to, že bylo řečeno vše, poznamenal. Je podle něj třeba, aby zazněly názory opozice, ale také, aby většina byla schopná rozhodovat.

Schillerová neprosadila svůj návrh, aby poslanci hlasovali o vrácení penzijní novely do výboru až po konci obecné rozpravy. Upozorňovala na to, že takový postup stanoví jednací řád.

Hlavním terčem výtek zástupců opozice je navrhované další zvyšování věku odchodu do starobní penze nad nynější hranici 65 let a postupné snižování výpočtu nových důchodů. Opatření mají přispět podle vlády k udržitelnosti a snížení schodků důchodového systému.

Byť chce skupina koaličních poslanců jednou z úprav novely stanovit nový strop pro odchod do penze na 67 let, opoziční ANO a SPD trvají na 65 letech. Snižování výpočtu nových penzí pak navrhují z novely vypustit.

V úvodu jednacího dne se s poslanci rozloučil na plénu ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Řekl, že doufá v to, že jeho sněmovní vystoupení byla pro rozhodování zákonodárců přínosná. Šalomoun skončí ve funkci za týden kvůli odchodu Pirátů z vládní koalice.