Kandidáti do Evropského parlamentu debatovali o bezpečnosti i Ukrajině

Předvolební debata ČT24 (23. 05. 2024) (zdroj: ČT24)

Do evropských voleb zbývají dva týdny. Druhé tematické debaty České televize o bezpečnostních tématech se účastnil Jaroslav Bžoch (ANO), Jan Farský (Starostové a osobnosti pro Evropu), Markéta Gregorová (Piráti), Zuzana Majerová (SPD a Trikolora), Libor Rouček (SOCDEM), Robert Šlachta (Přísaha a Motoristé), Jana Turoňová (Stačilo!) a Tomáš Zdechovský (SPOLU). Hovořili o rozdělené společnosti, rusko-ukrajinské válce, uprchlících či zahraničním vlivu.

Druhé tematické debaty České televize se účastnilo osm kandidátů politických stran, hnutí a koalic, které mají v tuto chvíli podle průzkumu pro ČT nejvyšší volební potenciál.

Hosté debaty se obsáhle věnovali válce na Ukrajině. Kandidát Starostů a osobností pro Evropu Jan Farský (STAN) míní, že pokud by se Rusko stáhlo, válka by byla ukončena. To se ale patrně nestane. „Pokud má někdo rozhodovat, jaká bude budoucnost, je to Ukrajina,“ sdělil k možným jednáním o konci války.

Farský se také vyjádřil k prohlášení francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o případném vyslání západních vojáků na Ukrajinu. Chápe ho prý ze strategických důvodů. V oblastech jako oprava techniky, školení či výcvik by se evropští vojáci mohli zapojit. Ekonomická síla Evropy je podle něj obrovská, ale neodpovídá jí ta vojenská – je prý potřeba také ukázat zuby.

Kandidátka SPD a Trikolora Zuzana Majerová (Trikolora) si myslí, že nejde o konflikt Ruska a Ukrajiny, ale konflikt se Spojenými státy za účelem oslabení Ruska a Evropy. „Čím déle bude tato válka trvat, tím více lidí na Ukrajině zemře a o více území Ukrajina přijde,“ míní.

Majerová také sdělila, že válka na Ukrajině není naší válkou, takže do ní nemáme právo intervenovat. Obě strany podle ní mají dostat záruky. Tvrdí, že jednou z nich je záruka Rusku, že se NATO nebude rozšiřovat na východ nebo že CIA nebude mít na území Ukrajiny „výzvědná stanoviště“. Ukrajincům by pomáhala humanitárně, nepodporuje ale ukrajinský „režim“.

Podle kandidáta ANO Jaroslava Bžocha válka s nejvyšší pravděpodobností jen tak neskončí, i kdybychom si to všichni přáli. Konflikt by se měl podle něj alespoň zastavit, aby přestali umírat lidé a neničila se infrastruktura. „Diplomacie měla vždycky místo i v jiných konfliktech,“ sdělil s tím, že je třeba vytvářet tlak i na spojence Ruska, které označil za agresora, jenž porušil úplně vše.

Bžoch se také vyjádřil k navyšování rozpočtu na obranu v rámci Evropy. Podle něj byl zbraňový byznys dlouho „špinavý“ a nikdo do něj nechtěl dávat peníze nebo mu poskytovat dotace. EU teď tak v produkci podle něj zaostává, i když výroba jede na plné obrátky. V případě Macronových vyjádření by byl „velmi opatrný“, je prý důležité, abychom naše vojáky nevystavili nebezpečí.

Kandidátka Pirátů Markéta Gregorová sdělila, že navštívila Ukrajinu a Charkov, kde jí prý místní Rusové říkali, že se neprosili, aby jim ruský vládce Vladimir Putin jel takzvaně pomáhat. „Pokud tam nebudeme posílat zbraně, způsobí na Ukrajině Putin ještě větší genocidu,“ prohlásila.

Podle Gregorové je důležitá i česká muniční iniciativa, která může výrazně pomoci zvláště teď při ruské ofenzivě. Rusko se podle ní připravuje na vleklou válku a my bychom měli ukázat, že o této strategii víme a dokážeme kontrovat. Podle ní Ukrajině chybí munice a lidé například do administrativních míst nebo udržování pozic.

Povinná solidarita či Evropa po volbách v USA

Kandidátka STAČILO! Jana Turoňová (nestr.) uvedla, že se Evropská unie od doby, kdy do ní Česko vstoupilo, změnila k horšímu. „Nutí nás k migraci, což považuji za největší bezpečnostní riziko. (...) Bezpečnosti nám přináší stále méně, a spíš představuje určité riziko,“ je přesvědčena. Chybou podle ní je, že se Evropa spoléhá na Spojené státy, co se bezpečnosti týče. „Pokud necháváme svou bezpečnost na někom jiném, nikdy nebudeme suverénní,“ prohlásila.

Co se týče plnohodnotné ruské invaze na Ukrajině, Evropa by se měla snažit o uskutečnění mírových jednání, myslí si. „U těchto jednání musí být zástupci Spojených států, Číny a Evropské unie,“ míní. Upozornila také, že rozhodování o zahraniční politice by Evropa neměla přenechávat institucím v Bruselu, podstatný je podle ní konsensus a jednomyslnost.

Kandidát SOCDEM Libor Rouček poznamenal, že Evropská unie je nejúspěšnějším mírovým projektem v dějinách Evropy. „Nikdy za celých dva tisíce nebo tři tisíce let jejího trvání tu nebylo tak dlouhé období míru.“ Domnívá se však, že Evropa by si měla zajistit svou vlastní obranu. „Samozřejmě ve spojenectví s USA. Musíme být ale také připraveni na to, že třeba v listopadu v prezidentských volbách zvítězí Donald Trump,“ nabádá.

Rouček také kritizoval českou vládu, že nejedná s Čínou. Ta podle něj sice je ideologickým soupeřem, ale nikoliv nepřítelem. Komentoval také migrační pakt, na kterém se mu nelíbí takzvaná povinná solidarita. Ta podle něj neexistuje ani v USA, které jsou narozdíl od EU federací. „Vždy budu podporovat solidaritu dobrovolnou, Češi se ukazují jako velcí dárci,“ uvedl.

Předseda hnutí Přísaha kandidující s Motoristy Robert Šlachta si myslí, že pozitivní výhledy, se kterými Česká republika vstupovala do Evropské unie, se nenaplnily. „Teď vnímám EU a její kroky v bezpečnosti a migraci spíše negativně. Mám obavu z toho, jakým způsobem to dopadne,“ sdělil. Debata o migraci se podle něj vede příliš dlouho. To, jak někteří čeští europoslanci v Evropském parlamentu hlasují, vnímá jako zradu.

Zdůraznil také, že Ukrajinu a Rusko musí Západ dostat k jednacímu stolu, poté se dají rozvíjet další podmínky. „Ale musíme být jednotní. Rusko se nenechá zatlačit pouze Českem.“ Ukrajinští uprchlíci v Česku jsou pro pracovní trh přínosem, ale česká vláda musí komunikovat problémy, které s těmito občany jsou, tvrdí. Zmínil při tom kriminální činnost. „Občané si myslí, že se ukrajinští uprchlíci mají lépe.“

Kandidát koalice SPOLU Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) sdělil, že obavy o bezpečnost neměl, když Česká republika do Evropské unie vstupovala, a nemá je ani nyní. Nicméně upozornil, že pokud Rusko bude pokračovat v invazi na Ukrajině, dopadne to nejen na bezpečnost v Evropě, ale i v Asii a dalších částech světa. „Zrcadlí se to v operacích Číny kolem Tchaj-wanu, v Africe,“ uvedl. V zájmu Česka a EU také je, aby Rusko nepokračovalo ani v tajných operacích, v řízení migračních toků a nenapadalo infrastrukturu států Unie, doplnil.

K ruské válce na Ukrajině rovněž podotkl, že Kyjev nikdy od Moskvy nedostal adekvátní nabídku míru. Důležité podle něj je, aby se Rusko stáhlo z Ukrajiny „do posledního vojáka“. Co se týče ukrajinských uprchlíků, těm je podle něj třeba pomáhat. Argument, že děti z Ukrajiny zabírají místa ve školách či školkách, je nesmyslný, podotkl. „Většina z nás ale vnímá humanitární aspekt, vnímá, že Ukrajina je napadena.“

Vzkaz voličům

Kandidáti se v závěru debaty obrátili na diváky a voliče s posledním poselstvím.

„Hnutí ANO jde do evropských voleb s tím, že bude bojovat za české zájmy, což jsou i zájmy Evropské unie. Pokud chceme, aby EU byla stále jednotná a stále prosperovala, tak musí být zároveň bezpečná. Bezpečnost je pro nás na prvním místě, proto se zasadíme o to, aby změny v migračním paktu nastaly co nejrychleji. Aby reflektovaly to, že potřebujeme bezpečnější hranice. Potřebujeme migraci řídit. Potřebujeme efektivní boj s pašeráky. Zároveň budeme bojovat za to, aby nám nikdy nebylo odebráno právo veta, abychom zůstali suverénní zemí. Proto vás prosím, pojďte k volbám a dejte hlas hnutí ANO,“ požádal Bžoch.

„Evropské volby rozhodují o naší budoucnosti víc, než si připouštíme. Pokud chceme žít v bezpečné, prosperující a silné Evropě, tak o tom se rozhoduje právě v evropských volbách. Protože pokud bude Evropa silná, prosperující, akceschopná, tak bude takovou i Česká republika. Je to v našem národním zájmu. Přijďte k volbám, pokud takovou Evropu chcete, volte Starosty a osobnosti pro Evropu. Je to kandidátka jednolitá – nespletete se, když si budete vybírat – a je to kandidátka, která jde do Evropy tvořit, a ne bořit,“ prohlásil Farský.

„Vážené občanky, vážení občané, dovolte mi říct jednu věc. Evropská politika je i domácí politika. Vše, co se tam stane, má skutečně vliv na každého jednoho z vás. Já se domnívám, že po dvaceti letech – řeknu to lidově – je potřeba přestat fňukat. My si můžeme určovat, jaká Evropa bude. Já ji chci sjednocenou, silnou a sebevědomou, tak přijďte k volbám i vy si říct, jakou Evropu chcete,“ vyzvala Gregorová.

„Zaprvé: přijďte k volbám. Eurohujeři přijdou – přijďte prosím také. Zadruhé: neriskujte, že váš hlas opět propadne. S SPD a Trikolorou máte jistotu, že se tomu tak nestane. Zatřetí: pokud odmítáte Green Deal, migrační pakt, válku a pokud si přejete českou korunu, zachování práva veta a posílení suverenity České republiky, volte koalici SPD a Trikolora. Volte číslo tři,“ požádala Majerová.

„Vážení spoluobčané, sociální demokracie je tady sto padesát let. Vždy jsme byli stranou národní, vždy jsme hájili české národní zájmy. Ať to bylo za Rakouska-Uherska, v roce 1918, boj proti nacismu, boj proti komunismu. To, že hájíme národní zájmy, ale neznamená, že nemáme přátele v Evropě. My sociální demokraté úzce spolupracujeme jak s našimi sousedy, tak s našimi přáteli v druhé nejsilnější frakci – prostě po celé Evropě. Naše kandidátka je silná, kandidátka je vedená bývalým ministrem zahraničí Lubošem Zaorálkem. Najdete na ní spoustu zkušených politiků a političek, ale najdete na ní také spoustu mladých lidí. Volte číslo dvacet,“ vyzval Rouček.

„Chcete změnu? Chcete jinou Evropu? Chcete zastavit to šílenství Green Dealu a chcete zastavit migraci? Pojďte volit Přísahu a Motoristy sobě. Máme dva úžasné kandidáty na čelních místech. Filipa Turka a Nikolu Bartůšek. Jsou to odborníci, nejsou to politici, ale jsou to odborníci, a tu odbornost přenesou do Evropského parlamentu. My za ně ručíme. Tito lidé vás nezradí. Přísaha a Motoristé sobě vás nezradí,“ uvedl Šlachta.

„Otázky bezpečnosti a zahraniční politiky se u nás v republice a také v Evropě zideologizovaly. Co to znamená? Žene nás to do válek, ničí to naši prosperitu. S tím musíme přestat a začít vycházet z reality. Proto prosím přijďte k volbám, podpořte naši koalici, řekněte s námi stačilo. Volte dvacet šest,“ vyzvala Turoňová.

„Chtěl bych vás poprosit, jestli přemýšlíte o tom, že půjdete k volbám, jděte volit koalici SPOLU. Protože koalice SPOLU usiluje o bezpečnou Evropu a silnější Česko. Máme kandidáty, kteří jsou schopni prosazovat náš program. Jsou to kvalitní kandidáti od prvního do osmadvacátého místa. Je to kandidátka, která se bude snažit Evropskou unii utvořit lepší,“ uvedl Zdechovský.