Kandidáti do europarlamentu debatovali o evropské budoucnosti i migraci

Předvolební debata (zdroj: ČT24)

Do evropských voleb zbývá týden. Ve třetí tematické debatě České televize o evropské budoucnosti a vizi diskutovali Ivan David (SPD a Trikolora), Klára Dostálová (ANO), Marcel Kolaja (Piráti), Kateřina Konečná (Stačilo!), Danuše Nerudová (Starostové a osobnosti pro Evropu), Filip Turek (Přísaha a Motoristé), Alexandr Vondra (SPOLU) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Debatu o Green Dealu, migraci i nových technologiích moderoval Martin Řezníček.

Třetí tematické debaty se účastnilo osm kandidátů politických stran, hnutí a koalic, které mají v tuto chvíli podle průzkumu pro ČT nejvyšší volební potenciál.

Hosté debaty se věnovali reakci na změnu klimatu. Podle kandidáta SPOLU Alexandra Vondry (ODS) si s globálním oteplování lidstvo nepochybně poradí. Green Deal je podle něj možná hezká myšlenka, ale provedení není dobré. Je prý třeba jednat racionálně. „Musíme ukončit 'operaci Greta', to hysterizování veřejnosti,“ uvedl s tím, že dekarbonizaci musíme dělat s ekonomickými možnostmi, aby to bylo sociálně únosné, jinak se odsoudíme k „totálnímu zaostávání“. Podle něj už teď Evropa reguluje, Amerika inovuje, Čína vyrábí a my to pak zpětně platíme.

Vondra také prohlásil, že nikdo z Čechů v Evropském parlamentu toho neudělal tolik co on pro automobilový průmysl, když „vykostil“ normu Euro 7, aby dál automobilky mohly nabízet levnější auta se spalovacími motory, než se vyřeší, co bude po roce 2035. Přál by si Evropu demokratickou, bezpečnou a svobodnou, aby se rozšířila o zbytek zemí na jihovýchodě. Migrační pakt podle něj nestačí, desítky milionů migrantů by podle něj Evropu rozvrátily. Uvedl však, že v paktu povinné relokace nejsou.

Kandidát Přísahy a Motoristů Filip Turek (nestr.) prohlásil, že pokud bychom přestali jezdit všemi auty v Evropě, ovlivní to objem CO2 v atmosféře z jedné desetitisíciny. „Pokud si my zničíme průmysl v Evropě, abychom se chovali čistě, tak to neznamená, že občané přestanou chtít bydlet, stavět, přestanou potřebovat železo, ocel a sklo,“ uvedl s tím, že produkce bude stejně jinde, například v Číně, pokračovat. Na automobilovém průmyslu jsou podle něj závislé miliony lidí.

Pokud Evropa přežije pokus o zelenou transformaci, přál by si, aby se vrátila k tržní ekonomice, byla bezpečná a aby v ní nebyl „Belgistán“ či no-go zóny. Přál by si také racionální ochranu přírody. Hlídat vnější hranice Evropy je podle něj téměř nemožné bez použití armády. V budoucnu je podle něj mimo jiné třeba, aby si evropské země sjednaly spolupráci s africkými státy, aby lidé čekali na azylové řízení mimo EU.

„Green Deal je ve stávající podobě potřeba doplnit o financování,“ sdělila kandidátka Starostů a osobností pro Evropu Danuše Nerudová (nestr.). Měl by se z něj stát podle ní „Real Deal“, což znamená, že změny musí být sociálně a ekonomicky udržitelné, aby se neporušila konkurenceschopnost evropské ekonomiky. Podle Nerudové je Green Deal příležitostí pro modernizace a inovace, v nichž zaostáváme, tudíž je prý třeba dobudovat kapitálovou unii, investice se pak prý neobejdou bez emisí evropských dluhopisů.

Podle Nerudové musíme říkat, že je třeba pravidla pro boj s klimatickou změnou, například Kjótský protokol, dodržovat globálně. Také zmínila, že podnikatelé kvůli přerušení dodavatelských řetězců už přesouvají některé výroby do Evropy. Zdejší průmysl prý nelze limitovat jen na automobilový, příležitostí k nastartování ekonomiky je podle ní i posila obranného průmyslu. Nechce, aby budoucnost dětem ukradli populisté, naopak si přeje, aby se v Evropě žilo dobře každému bez ohledu na region či město. Migraci je podle ní třeba předcházet skrze rozvojovou pomoc a boj s globálním oteplováním.

Podle kandidáta SOCDEM Lubomíra Zaorálka se v souvislosti ze zelenou transformací děje obrovská společenská změna, lidi ale nelze postavit před něco, kvůli čemu zchudnou. Zelená dohoda podle něj není dohoda s lidmi, jde o byznysový projekt představitelů EU, velkých firem, lobbistických společností či bank. To už podle něj zjistili zemědělci, že se s nimi nikdo nebavil. „Vy nemůžete dělat tak obrovský společenský pohyb a lidi nechat někde bokem,“ sdělil s tím, že jestli lidé nebudou mít pocit, že v rámci dohody přežijí, tak žádná dohoda nebude.

Zaorálek získal pocit, že skutečnými „zelenými šílenci“ jsou zástupci Volkswagen Group, kteří říkali, že spalovací motory skončí, tlačili na to, ale zjistili, že je předběhla Čína, která elektromobily vyrobí snadněji a rychleji. Takže jim podle Zaorálka ujel vlak. Co se týče migrace, potřebujeme podle něj evropskou pohraniční stráž, podobnou jako mají ve Spojených státech, pokud chceme udržet Schengenský prostor. Přál by si Evropu prosperující či kulturní a ne zdevastovanou válkou.

Frontex i vztahy s Čínou

Kandidát Pirátů Marcel Kolaja hovořil o klimatické změně. „Omrzlé stromy ovocnářů nejsou jen tak, je to proto, že je příroda o měsíc napřed. Proto musíme mít plán, kterému v Evropě říkáme Green Deal,“ dodal. Podle něj má klimatická změna dopad na průmysl i na zdraví. „Na vedro v EU v roce 2023 zemřelo 62 tisíc lidí. Úmrtnost v důsledku horka se za posledních dvacet let zvýšila o třicet procent,“ řekl.

Kolaja upozornil, že Číná „neférově“ podporuje produkci svých elektromobilů, v takovém případě je podle něj nutné, aby EU zavedla cla. Zmínil přitom i podobný krok USA. Europoslanec vyjádřil podporu přistoupení dalších států, ale zároveň prohlásil, že je „naprosto nemyslitelné“, aby jeden stát blokoval rozhodování celé Unie. „Umíte si představit právo veta v pětatřiceti zemích Evropské unie?“ položil na závěr Kolaja řečnickou otázku.

Pro kandidátku STAČILO! Kateřinu Konečnou (KSČM) představují plánovaná opatření EU proti klimatické změně „likvidaci evropského průmyslu a evropského zemědělství“. „Green Deal je velmi špatná cesta, kterou zaplatí občané EU, a bohužel vydělají korporace,“ prohlásila. „Já bych si přála, abychom nevyháněli náš průmysl, což se dneska děje, abychom lidem uměli pomoci, ale nenařizovali jim věci, na které dneska ani nemají,“ řekla.

Podle Konečné si Evropa musí v určité chvíli připustit, že příchod dalších migrantů „nezvládne a nemůže je přijmout“. Je potřeba, aby nově příchozí měli azylová centra mimo Evropu, řekla Konečná. Právo veta v EU má podle ní být zachováno, ale další státy se nemají stát členy. Poukázala na energetickou krizi, klimatickou změnu a migraci. „Nejdřív si musíme udělat pořádek, než někoho pozveme do našeho klubu,“ míní Konečná.

Podle kandidáta SPD a Trikolory Ivana Davida (SPD) je potřeba si uvědomit, kde jsou příčiny úspěchu čínských elektromobilů. Poukázal na systematickou státní podporu vývoje. „Toyota už před dvěma lety opustila snahu orientovat se pouze na elektromobily. Volkswagen je také donucen, aby se vrátil ke spalovacím motorům,“ prohlásil David. Domnívá se, že cíl zrušit produkci spalovacích motorů do roku 2035 bude EU muset odvolat.

V řešení migrace David varoval před tím, že by evropská agentura Frontex byla „nadějí na ochranu vnější hranice“. „Frontex může bránit příchodu migrantů jen za předpokladu, že k tomu bude mít technické, organizační a personální vybavení. Tak tomu opravdu není,“ dodal. Europoslanec SPD důrazně odmítl, aby Evropská unie přijímala další členy. Také upozornil, že „pokud se nezmění složení Evropské komise, tak bude zrušené právo veta“.

Kandidátka ANO Klára Dostálová kritizovala migrační pakt, který EU přijala. „Musíme investovat do Afriky a do tamního vodního hospodářství, stejně tak musíme posílit Frontex a ochranu vnějších hranic,“ zdůraznila. Podle ní je potřeba, aby migranti zůstávali v první bezpečné zemi a nepřicházeli do Evropské unie. „Evropa už udělala špatné kroky, protože schválila migrační pakt,“ prohlásila Dostálová.

„Neexistuje evropské klima, existuje pouze globální klima,“ řekla Dostálová a zmínila, že Evropa má podíl na vypouštěných emisích osm procent, zatímco „okolní státy na jejich snižování nedbají“. V budoucnu je podle ní potřeba mluvit o rozšiřování Evropské unie, ale zároveň zdůraznila zachování práva veta, aby „EU nepřijala státy, které nenaplní takzvaná Kodaňská kritéria“.

Vzkaz voličům

Kandidáti se v závěru debaty obrátili na diváky a voliče s posledním poselstvím.

„Já bych strašně rád řekl něco, co by voliče potěšilo. Ale bohužel musím konstatovat, že stojíme v situaci, kdy je tady celá řada vážných hrozeb. První z nich je realizace Green Dealu. Velmi podstatné je omezování demokracie, ke kterému v současné době dochází. Je tady hrozba masové imigrace, jsou tady další hrozby. Takže já jsem přesvědčen o tom, že jedině za předpokladu, že budeme mít sílu, abychom změnili situaci prostřednictvím těchto voleb, tak jedině za toho předpokladu jsme schopni čelit těmto hrozbám,“ vzkázal voličům David.

„Vážení spoluobčané, 7. a 8. června se konají evropské volby. Budou velmi důležité, protože mohou velmi významně ovlivnit naše životy. Již brzy si nekoupíme žádnou novou oktávku na benzínový či naftový motor, budeme platit nové zelené daně á la emisní povolenky na domácnosti. Nelegální migrace ohrožuje naši zemi, to znamená ohrožuje naši bezpečnost. Budeme se muset samozřejmě smířit s jiným typem paliv, než je uhlí a plyn, dokonce je ve hře zákaz palivového dříví. Jestli toto všechno chcete změnit, volte prosím číslo 14, volte hnutí ANO. Váš hlas nepropadne a my se za vás popereme,“ slíbila Dostálová.

„Vážené občanky, vážení občané, chcete žít ve svobodné, bezpečné a ekonomicky silné Evropě? Já ano. A proto s Piráty na tom v Evropském parlamentu už pracujeme. Nestojí za námi žádní oligarchové, ani dozimetři, ale máme za sebou výsledky. Jsme jediná parlamentní strana s čistým štítem, jsme proevropští a jsme autenticky liberální. Přijďte k volbám! Je to možná důležitější, než si myslíte. Volte Piráty, odvaha pro Evropu, Evropa pro tebe,“ vyzval Kolaja.

„Vážení spoluobčané! Chcete garantovanou zdravotní péči, chcete mít jistotu, že nebudete muset platit školné? Důchodci, chcete mít jistotu, že vám valorizace sice vzali, ale zároveň je bohužel nevzali církevním restitucím, a že už se to nikdy nestane? Tak dejte šanci Stačilo! Stačilo! je připraveno na to, aby bylo jasným a relevantním subjektem, u kterého dneska ty hlasy nepropadnou. A 26 je jistota toho, že když nám dáte šanci v evropských volbách, tak jsme schopni měnit politiku v celé zemi. A pojďte do toho s námi, protože jsme jediná alternativa, která tady dnes existuje,“ uvedla Konečná.

„Milí spoluobčané, pokud jste viděli tuto diskusi, viděli jste celou řadu euroalibistů a populistů. Pokud chcete, aby v Evropské unii zasedali ti, kteří skutečně chtějí Evropskou unii tvořit, a ne bořit, ti, kteří chtějí aktivně vytvářet bezpečnou Evropskou unii, Evropskou unii, kde se dobře žije a Evropskou unii pro mladé, tak volte Starosty. My se chceme v Evropské unii postarat o Česko, aby se každému, i tomu v posledním regionu v Evropské unii, žilo dobře. Číslo 21, Starostové,“ apelovala Nerudová.

„Na všechno musí být odborníci a dnes jsem tady poznal, že ani o migraci, ani o Green Dealu zde mnoho diskutujících příliš nevědělo. Jsem z toho poměrně v šoku, protože někteří z nich byli přímo u toho, když se tyto věci schvalovaly na půdě Evropského parlamentu a které pomohly naší poměrně nestabilní budoucnosti. Proto budu rád, když budete volit lepší budoucnost, bez šílených zelených dluhů, bez devastujícího Green Dealu a bez devastující masové migrace. A my jako jediní máme konstruktivní řešení na obě dvě tato hlavní témata. Takže prosím, běžte volit koalici Přísahy a Motoristů,“ vzkázal Turek.

„Milí spoluobčané, přijďte prosím k volbám. Je to opravdu důležité a hrozí, že tentokrát u voleb uspějí ti, jimž jde o destrukci. Ať už v Evropě, nebo u nás doma. Česko bude silné tehdy, když bude Evropa bezpečná, svobodná a demokratická. My jako koalice SPOLU nabízíme profesionální a zkušený tým. A já vám osobně garantuju, že to v Evropě odpracujeme. Volte koalice SPOLU, jsme na dostřel hnutí ANO a máme šanci vyhrát. Děkuji,“ vyzval Vondra.

„Vím, že řada z vás zvažuje, jestli jít k evropským volbám. Já vám řeknu, proč volit Sociální demokracii. Co je jeden z největších problémů, že z této země stovky miliard odplouvají do daňových rájů, jako je Lucembursko, Holandsko. Tak vlastně ta práce zmizí a v Česku z ní nezůstává nic. My prosadíme to, aby když někdo má zaměstnance někde a vyrábí, tak aby tam také danil. A druhá věc. Tady jsme slyšeli, že vláda pro to nic neudělá, aby zvýšila mzdy. Ale v Evropě nám mohou pomoci. My prosadíme závaznou, minimální evropskou mzdu, a ta pomůže zvednout platy a mzdy v České republice. V celé řadě evropských zemí je bankovní daň, tu zavedeme také, abyste nemuseli chodit do důchodu v 70 letech,“ řekl Zaorálek.