Jurečka se domluvil s odboráři na zvýšení platů ve veřejném sektoru

Marian Jurečka a Josef Středula o výši platů ve veřejném sektoru (zdroj: ČT24)

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) jednal s předáky odborových svazů veřejného sektoru, dohodli se na zvýšení platů. Podle Jurečky jej nepožadují pouze odboráři, ale i zaměstnavatelé, kteří chtějí zvýšit svou konkurenceschopnost v porovnání se soukromým sektorem. Zvýšení by se mělo nejdříve dotknout profesí v nejsložitější situaci, konkrétní plán však podle Jurečky zatím není. Na postupu shoda v koalici zatím nepanuje, oznámil.

Jednání zahrnovalo nejen platy pracovníků ministerstev, ale například i obcí a jimi zřizovaných organizací. Zejména u úředníků v obcích, krajích nebo kultuře je situace podle Jurečky nejtěžší. „Pokud se podíváme na kumulovaný inflační nárůst od roku 2020, tak se pohybujeme nad 35 procenty,“ řekl Jurečka. „Máme tady reálný, skutečný a poměrně i výrazný pokles příjmů těchto lidí,“ řekl.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula situaci ve zmíněných oborech označil za „kritickou“. „Jsou skutečně vystaveni obrovskému tlaku,“ řekl předseda odborářů. „K 1. 1. letošního roku bylo celkem 131 tisíc zaměstnanců veřejné správy pod úrovní minimální mzdy a zaručených tarifů,“ dodal.

„Je opravdu namístě hledat cestu k tomu, abychom od 1. 9. přistoupili ke zvýšení platů,“ oznámil Jurečka s tím, že má jít o zvýšení diferencované. Oblasti, kde je situace nejsložitější, tedy mají mít podle ministra prioritu. „Tam, kde vidíme, že nárůst je v zásadě podobný, jako je celková inflace, bychom k tomu přistoupili s nějakým jiným návrhem na zvýšení,“ popsal ministr.

Jurečka se má s odboráři znovu sejít a projednat návrhy na konkrétní postup. „Uvidíme, jak se dokážeme dohodnout,“ řekl ministr s tím, že příští týden plánuje zaslat odborářům návrh na navýšení platů od září. Podle něj zatím neexistuje shoda ani ve vládní koalici.

Zvýšení požadují odboráři i zaměstnavatelé

Středula sice příslib uvítal, dohoda však podle něj není dostačující. Navrhoval zvýšení o dvacet procent od září, s čímž Jurečka nesouhlasil. Odboráři proto navrhují navýšení o patnáct procent. „S tím, že situaci považujeme v současnosti za velmi vážnou,“ upozornil Středula. Šéf odborářů doufá, že Jurečkův návrh bude příští týden „velmi vstřícný“ a „důstojný“.

Středula zároveň varoval, že vzhledem k nízkému platovému ohodnocení hrozí, že lidé některých profesí nebudou už chtít pracovat pro stát. Středula doufá, že k jednání se zástupci ministerstva práce dojde před schůzí tripartity, které je naplánováno na 25. červen.

Také zaměstnavatelé podle Jurečky navrhují, aby se ve veřejné sféře platy zvýšily, a to o pět procent od září. „Mluvil jsem s řadou představitelů měst, obcí a krajů,“ řekl. Do státní služby je podle něj „extrémně těžké“ najít například mladé pracovníky. Zaměstnavatelé proto chtějí nabídnout větší odměny, aby mohli být konkurenceschopní, popsal ministr.

Strany koalice prosazují různé přístupy

Požadavky odborářů podporuje i opozice. Podle ní už platy měly růst dříve. „Pokud chceme, aby veřejná správa dál fungovala, aby si nechodili pro příspěvky na bydlení nebo nehledali si další práci, ale věnovali se kvalifikovaně své práci a odváděli ji co nejlépe, tak se tam musí přidat,“ okomentovala šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Události: Jurečka jednal s odbory o platech ve veřejné správě (zdroj: ČT24)

S navýšením platů ve veřejné sféře souhlasí i strany vládní koalice. Na rozdíl od odborů a opozice ale prosazují nárůst, který nemá být plošný. „Pro nás jako pro vládu je klíčový celkový objem platů, pak už je o něco detailnější debata, kolik má být v tarifech, kolik má být v osobním a kolik má být na odměny. Já jsem pro, aby ta část nadtarifní byla ta nejvyšší,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Tak, jak inflace požrala sedmnáct procent, to už se nikdy nevrátí, takže si myslím, že i platy ve státní správě by měly růst. Zda o tom hovořit plošně – spíš bych šel do systémových změn, kde úřady můžou pracovat se systémem odměňování,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Nad návrhem ministerstva práce se chtějí zástupci odborů sejít ještě před předsednictvem tripartity.